Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Meteorolog Nedeljko Todorović rekao je gostujući u Jutarnjem programu da se danas sprema jača kiša i da će za kratko vreme pasti veća količina, zato je dato žuto upozorenje. Do kraja novembra i početkom decembra nema ozbiljnog zahlađenja, pravi sneg sa zadržavanjima na tlu može nas očekivati sredinom decembra, rekao je Todorović.

Proteklih dana uživali smo u suncu i u neuobičajeno toplim danima za sredinu novembra. Međutim, već ovog vikenda dočekala nas je kiša i niže temperature, a na planinama se očekuje i sneg.

Napomenuo je da se sneg očekuje nedelja noć na ponedeljak na visinama od 600, 700 metara, ali mala je veravatnoća da će se zadržati ispod 1.000 metara nadmorske visine.

Očekuje se da ukupna količina kiše za četiri dana u Vojvodini bude od 20 do 40 litara a u ostalim krajevima od 40 do 70 litara.

Promena vremena uvod u zimu

“Zemljište je sušno i ne bi trebalo da bude probleme, a na visinama iznad 1.300 metara biće snežnog pokrivača od 10, 15 santimetara. Ova promena vremena je uvod u zimu koja nam predstoji”, istakao je Todorović.

Najavio je da će od utorka početi da duva košava u košavskom području, a u Vršcu će biti i orkanske snage. očekuje se da dostiže jačinu od 90 do 100 kilometara na čas.

“Novi ciklon dolazi sa Atlantika posle utorka ali to znači da nema jačeg zahlađenja dok ne dođe hladniji vazduh sa severoistoka”, kaže meteorolog.

Ne preporučuje da se ide po ovom vremenu u planinu, ali sledećeg vikenda biće prijantije za planinarenje.

“Do kraja novembra nema ozbiljnog zahlađenja što bi se produžilo i u prvim danima decembra. Pravi sneg sa zadržavanjima na tlu može nas očekivati sredinom decembra. Možemo da kažemo da je ova jesen bila toplija od uobičajenog. Padavine su sada poželjne”, zaključio je Todorović.

Na teritoriji Vojvodine vreme u subotu ujutru suvo. U toku dana novo naoblačenje sa kišom. Jača kiša se očekuje krajem dana i do nedelje ujutru pašće od 15 do 30 lit/m 2 kiše. Vetar ujutru slab severozapadni, a popodne umeren jugoistočni, pa istočni i severoistočni. Pritisak malo ispod normale. Minimalna temperatura od 5 do 7 stepeni, a maksimalna od 8 do 10 stepeni. Uveče kiša.  U Novom Sadu isto ujutru suvo, a popodne oblačno sa kišom.

Vreme narednih dana

U nedelju oblačno sa kišom, jačom u toku popodneva i večeri u centralnim i južnim predelima. Do ponedeljka ujutru pašće novih 20 do 40 lit/m 2 kiše, što će zajedno sa padavinama od subote činiti preko 50 lit/m 2 kiše u većini krajeva što je blizu proseka za ceo novembar.

Minimalna temperatura od 5 do 9 stepeni. Uveče obilna kiša u većini krajeva. U ponedeljak zahlađenje zahvata i jug Srbije uz sneg u planinama, a u nižim predelima kiša. Padavine slabe i prestaju, a na severu Srbije suvo uz razvedravanje, najpre po Vojvodini.

U utorak ujutru ponegde slab mraz i suvo pre podne, a sredinom dana novo naoblačenje sa kišom dolazi sa jugozapada. U sredu i četvrtak hladnije sa kišom, a na planinama sa snegom.

rts.rs/mondo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments