Foto: Srbija Danas

Operativci Službe za borbu protiv terorizma uhapsili su u Beogradu Igora D., Srbina vehabiju koji je pripremao krvavi teroristički napad u strogom centru glavnog grada.

Igor D, koji je pre nekoliko godina primio islam i bio na stalnoj vezi sa vođama ISIS, uhapšen je u trenutku dok se pripremao da otme kamion, njime uleti u Knez Mihailovu ulicu i pregazi što više ljudi.

Kod uhapšenog su pronađeni detaljni planovi za napad, kao i prepiska sa radikalnim islamistima iz Sirije i Zapadne Evrope, piše Informer.

Širio radikalne ideje

Izvori iz MUP i BIA kažu da je Igor D. u svom stanu, laptopu i mobilnom telefonu imao detaljne nacrte i planove napada koji je trebalo da izgleda kao onaj u Barseloni avgusta ove godine kada je Marokanac Junes Abujakub kombijem uleteo u masu ljudi ispred šoping centra na La Rambli. Tada je ubijeno 13, a teško povređeno više od sto ljudi.

Prema dosadašnjim informacijama, Igor D. je delovao samostalno, ali policija i BIA intenzivno proveravaju sve tragove koji bi potencijalno mogli dovesti i do drugih radikalnih islamista koji su spremni da po naredbi ISIS ubijaju po Srbiji.

– Kod Igora D. su u trenutku hapšenja pronađena četiri telefona i SIM kartice s brojevima 064/617****, 061/192****, 068/417****, dva foto-aparata s memorijskim karticama i laptop računar. Nađena su i tri papira sa nacrtima pod nazivima “Evakuacija”, “Mapa” i “Zamke”… U telefonu nađen je i plan naslovljen sa: “Taktike pravednog terora – napad kamionom”, u kojem je detaljno opisano kako odabrati lokaciju i doći do kamiona ili kombija. Sumnjamo da je nameravao da u Beogradu prekopira krvavi scenario iz Barselone, da ubije nekog vozača, otme kamion i njime uleti u Knez Mihailovu iz pravca Pariske ulice kod Kalemegdana – navodi se u dokumentaciji iz istrage u koju je beogradski list imao uvid.

Prema rečima sagovornika, Igor D. je srpskim vlastima postao “bezbednosno interesantan” tokom avgusta 2016. godine.

kurir.rs/informer.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments