Foto: novosti.rs

Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) raspisala je konkurs za dodelu subvencija nezaposlenim osobama, i to za pokretanje sopstvenog biznisa. Konkurs traje do 10. aprila a subvencije se dodeljuju u jednokratnom iznosu od 300.000 dinara.

Takođe, konkurs važi i za osobe sa invaliditetom, a za njih je iznos državne pomoći 330.000 dinara. Kako NSZ navodi, subvencije se dodeljuju radi osnivanja radnje, zadruge ili drugog oblika preduzetništva, kao i osnivanja privrednog društva, ukoliko osnivač u njemu zasniva radni odnos. Državna pomoć je namenjena nezaposlenima koji se vode na evidenciji NSZ, i imaju završenu obuku za razvoj preduzetništva. Pravo na subvenciju, kako se ističe, može se ostvariti i udruživanjem više nezaposlenih, osnivanjem privrednog društva radi samozapošljavanja. U tom slučaju, svi koji konkurišu pojedinačno podnose zahtev. Takođe, svi koji dobiju subvenciju u obavezi su da obavljaju registrovanu delatnost i po tom osnovu izmiruje doprinose za obavezno socijalno osiguranje najmanje 12 meseci, počev od dana otpočinjanja obavljanja delatnosti.

Uslovi za dodelu subvencije: – da je osoba prijavljena na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe – da je završila obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije – da je ispunila ranije obaveze i izmirila sva dugovanja prema Nacionalnoj službi – da je sve u dozvoljenom okviru opredeljenog iznosa za državnu pomoć u tekućoj fiskalnoj i prethodne dve fiskalne godine, u skladu sa propisima za dodelu državne pomoći Šta je potrebno od dokumenata: – Popunjen zahtev sa biznis planom na propisanom obrascu Nacionalne službe – Dokaz o završenoj obuci, ukoliko nije završena u organizaciji Nacionalne službe – U slučaju kada je podnosilac zahteva osoba sa invaliditetom, potrebno je dostaviti i rešenje o invalidnosti ili proceni radne sposobnosti i mogućnosti zaposlenja ili održanja zaposlenja

espreso.rs/24sedam.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments