Foto: Pexels

Papirne kese mogu da se čine kao dobra alternativa najlonskim kada pakujete voće i povrće u prodavnicama. Lako ih je reciklirati, mogu da se naprave od recikliranog papira i biorazgradive su, zar ne?

Zapravo, stručnjaci kažu da je njihov uticaj na okolinu čak i gori od plastičnih kesa.

Kako kažu potrebno je više materijala za proizvodnju izdržljive papirne kese. Ovo uključuje duga i hemijski tretirana vlakna, prema stručnjacima za održivost. Osim toga, proizvodnja celuloze, ćelijske supstance koja pomaže biljkama da ostanu krute i uspravne, troši mnogo energije i vode.

Iz ovih razloga, uobičajenu kesu za jednokratnu upotrebu napravljenu od svežih papirnih vlakana treba koristiti najmanje tri puta češće od plastične kese na bazi ulja kako bi se uravnotežio klimatski otisak, kažu stručnjaci za zaštitu životne sredine.

Nažalost, papirne kese se skoro uvek prave od takozvane „devičanske pulpe“, papira bez recikliranog sadržaja. Samo neki od njih su napravljeni od recikliranog papira.

Još jedan faktor koji određuje održivost je da li je papirna kesa zaista samo napravljena od papira.

Stručnjaci kažu da mnogi proizvođači i dalje koriste ambalažu koja ima plastičnu ili aluminijumsku foliju zalepljenu iznutra kako bi sprečila da se papir pocepa kada dođe u kontakt sa vlagom. Ovaj drugi materijal može sprečiti da štampano mastilo uđe u hranu. Takav obrađeni papir predstavlja problem jer ga je teško reciklirati.

Kada se uporede alternative, višekratne poliesterske mreže za voće i povrće našle su se na vrhu skale održivosti. Do ovog zaključka došla je studija iz 2021. godine rađena za potrebe grupe za zaštitu prirode NABU, uz pretpostavku da će ove mreže biti korišćene najmanje 50 puta.

Mnogi supermarketi ih nude kao trajniju alternativu kesama za jednokratnu upotrebu. Prema studiji, mreže od recikliranog poliestera najbolje su za životnu sredinu. Pamučne mreže su na drugom mestu, pod pretpostavkom da će biti upotrebljene najmanje 100 puta.

Plastične kese za jednokratnu upotrebu zauzele su treće mesto, a papirne kese četvrto. Plastične kese od kukuruznog ili krompirovog skroba, koje se reklamiraju kao “biorazgradive”, nisu dobra alternativa, smatraju stručnjaci. To je zbog činjenice da je važno reciklirati materijale. Zbog toga se kompostiranje nakon samo jedne upotrebe smatra gubljenjem resursa. Ako ipak želite da ih kupite, treba da se uverite da se kese mogu predati industrijskim kompostarima na naknadno razlaganje.

Hina/HRT/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Haj
18/02/2022 11:54

Ukratko nosite ceger.