Snažna zimska oluja zahvatila je u četvrtak centralni i severoistočni deo Sjedinjenih Američkih Država, praćena velikim snežnim padavinama i ledom.

 

Nevreme je izazvalo veliki kolaps u saobraćaju i dovelo do zatvaranja škola u nekoliko američkih država, dok su hiljade ljudi ostale bez električne energije.

Upozorenja na zimsku i ledenu oluju na snazi su u velikom delu Amerike, od Teksasa do srednjeg zapada i Nove Engleske, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.

 

Više od 100 miliona stanovnika u najmanje 25 saveznih država je pod upozorenjem na vremenske neprilike, prenosi kablovska mreža Si-En-En.

Pošto je na srednjem zapadu pao obilni sneg u sredu, u delovima tog regiona bi u četvrtak moglo da padne dodatnih 15 centimetara. Sneg će biti praćen vetrovima jačine do 56 kilometara na sat što bi značajno moglo da smanji vidljivost na putevima, prenosi “Glas Amerike”.

Oluja je izazvala haos i u aviosaobraćaju. Do sredine dana je prema podacima vebsajta “Flajtaver” otkazano više od 4.000 letova. Samo na aerodromu u Dalasu, u Teksasu, otkazano je oko 2.000 letova.

Delove Teksasa, Arkanzasa, Kentakija i Tenesija zahvatila je opasna ledena oluja. U pojedinim mestima bi do petka ujutro mogle da se naprave naslage leda od više od centimetra, što bi moglo da dovede do nestanaka struje i opasnih uslova na putevima, upozorila je meteorološka služba.

“Sve će se zamrznuti tokom noći, zbog čega postoji mogućnost da na putevima budu tanke naslage leda koje je veoma teško videti”, objavio je na Tviteru Sekretarijat za saobraćaj države Arkanzas.

Više od 220.000 domova i radnji u Teksasu, Arkanzasu, Misisipiju i Tenesiju je bez struje, pokazuju podaci vebsajta “Pauerautadžes”.

Školski okruzi u nekoliko država, među kojima su Teksas, Mičigen i Ohajo, otkazali su časove u četvrtak.

Zbog oluje će u mnogim mestima biti izuzetno niske temperature narednih dana – ponegde i do 6 stepeni ispod proseka.

b92.net/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments