Foto: Liquibox

Naučnici su izračunali koja doza alkohola može drastično da uveća rizik od pojave moždanog udara. Loša vest je da se ova količina u Srbiji veoma često smatra “normalnom”.

Prema doktoru Martinu O’Donelu, profesoru na Univerzitetu u Galveju, moždani udar je jedan od vodećih uzroka smrti i invaliditeta širom sveta. Konzumiranje alkohola značajno povećava rizik od ovog stanja. Profesor je primetio i da osobe koje piju imaju u proseku 14 odsto veće šanse da dobiju moždani udar od onih koji ne piju.

Grupa naučnika na čelu sa O’Donelom sprovela je studiju čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Neurology”. Stručnjaci su utvrdili da pet “porcija” alkohola dnevno povećavaju rizik od ishemijskog moždanog udara za 29 odsto, a od hemoragijskog za 76 odsto.

Akutni ishemijski moždani udar je znatno češći, nastaje u 75-80 odsto slučajeva i javlja se kao posledica okluzije krvnog suda trombozom ili embolizacijom. Hemoragijski moždani udar se javlja u 20-25 odsto slučajeva, a posledica je intrakranijalnog izlivanja krvi.

Foto: NBC News

Koja količina je kritična?

Ako pitate većinu Srba, oni će vam reći da čašica dve rakije dnevno zapravo dobre za zdravlje, ali naučni nalazi pokazuju drugačije. Autori studije koji navode rizičnih pet “porcija” alkohola u toku dana, što je za mnoge sasvim tolerantna doza, objasnili su i šta to u praksi znači.

Pet “porcija” alkohola je jednako pet čaša votke, rakije ili drugog žestokog pića. Kad je reč o pivu, to je 5 velikih, odnosno 2,5 litara ovog alkohola. Alarmantna količina vina, koje ima značajno veći procenat alkohola od piva, predstavlja pola flaše (od 1 l).

Istraživači su primetili da kada osoba ne konzumira ili tek povremeno pije alkohol, rizik od moždanog udara se značajno smanjuje.

mondo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments