Foto: FoNet/ Vlada Srbije Slobodan Miljević
Epidemiolog i član Kriznog štaba dr Predrag Kon istakao je tokom sednice Kriznog štaba da “nije bilo neke rasprave o kovid propusnicama” uz objašnjenje da su dosadašnje mere dovoljne i da jednostavno zbog toga ne treba ništa raditi, što medicinski deo Štaba nikako ne podržava.

-Mora da se shvati da medisinski deo Kriznog štaba i dalje ostaje pri tome da je jedna od mininuma mera uvođenje 24-časovne propusnice mera koja rešava mnogo toga, o čemu još nije bilo reči. Danas nije bilo reči ni o skijalištima, niti o Novoj godini, a upravo to je ono zbog čega smatramo da je 24-časovna kovid propusnica nešto o čemu krajnje ozbiljno treba da se razmišlja”, rekao je Kon u gostovanju na TV K1.

Dodao je da još nema čvrstih podataka o tome da li imunitet stečen vakcinacijom ili preležanom bolešću dovoljan za omikron varijantu.

-Očekuje se, na osnovu preliminarnih izjava iz Izraela, recimo, da je imunizacija koja je sprovedena dovoljna i za omikron. S druge strane imate izjave da će vakcina biti 20 do 30 odsto manje efektivna, ali da će da bude efektivna. Prema tome, još su to samo utisci i još ne možemo da kažemo šta se očekuje. U Južnoj Africi došlo je do ubrzanja prenošenja i relativno brze dominacije virusa, ali niko ne kaže da je teža klinička slika, ili teža slika uopšte”, istakao je.

Kon je istakao da je sednica bila konstruktivna i da nema razloga ni za zadovoljstvo, ni za nezadovoljstvo, kao i da se postavlja pitanje da li će mere da budu dovoljno uspešne ili ne.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
novosadjanin
02/12/2021 11:52

Možda treba poslušati Jevreja ???