Foto: Eurovision TV
Malo je evrovizijskih predstavnika o kojima se i posle samog takmičenja pričalo, a da nisu pobedili. Ana Đurić Konstrakta obeležila je evrovizijsku godinu za nama, ne samo u Srbiji i regionu, već i u celoj Evropi, pošto se našla među pet najboljih takmičara na prošlogodišnjoj „Pesmi Evrovizije“.

Kao i mnoge velike priče, sve je počelo jednostavno i tiho – prijavom na takmičenje „Pesma za Evroviziju“ koju je organizovala Radio-televizija Srbije kako bi izabrala svog predstavnika na „Evrosongu“ u Torinu.

Foto: eurovision.tv

Pesma In corpore sano bila je jedna od 36 kompozicija koje su ušle u festivalsku konkurenciju, što je bio najveći broj na nacionalnom izboru dosad.

Uprkos tome što se Konstraktino ime nije ubrajalo među favorite uoči takmičenja, sve se preokrenulo nakon nastupa u prvom polufinalu „Pesme za Evroviziju“.

Korisnici društvenih mreža poludeli su za intrigantnim nastupom, ali i tekstom u kojem se umetnica koja mora biti zdrava spominju Megan Markl, uvećana slezina i nedostatak zdravstvene knjižice.

„Moje ime je Konstrakta, a pobedu očekivala nisam“ 

Do finala koje se održavalo dva dana kasnije, svi su pričali o tom interesantnom spoju nastupa, muzike i teksta koji su svi morali da preslušaju i pogledaju više puta, ali čini se da se sa svakim gledanjem nešto novo otkrivalo u toj pesmi.

Konstrakta je zatvorila finalno veče „Pesme za Evroviziju“, a ubrzo je počelo glasanje i pored jakih i, za mnoge, popularnijih imena, umetnica je odnela pobedu. O tome da je pobeda bila šok i za Anu, ali i za predstavnike medija koji nisu bili sigurni kako se zove, najbolje govori rečenica: Moje ime je Konstrakta, a pobedu očekivala nisam.

U dosad neviđenom „hajpu“ uoči „Evrosonga“ počele su pripreme za Torino. Snimljeni su rezervni nastupi, Konstrakta je postala centar pažnje domaćih, ali i stranih medija, a bila je i gost RTS-ovog podkasta Evrovizijske priče.

Uoči odlaska na „Pesmu Evrovizije“ Ana Đurić je razmenila poklone sa patrijarhom srpskim Porfirijem. Predstavnica Srbije je poglavaru Srpske pravoslavne crkve poklonila bokal i lavor koji su deo njene scenografije, a patrijarh Porfirije joj je simbolično poklonio triptih.

Ispraćena je u Torino uz peškire, cveće i prisustvo velikog broja obožavalaca i predstavnika medija, a simbolično je put Italije krenula u „fići“.

U Torinu – od neizvesnosti do slavlja 

Konkurencija na „Pesmi Evrovizije” u Torinu bila je velika. Na takmičenju su se pojavili najrazličitiji žanrovi, a pojedine pesme su izvodile zvezde sa Tik-toka. Konstrakta se izdvajala svojim neobičnim nastupom, a ušla je u istoriju, pošto je izvodila prvu evrovizijsku pesmu koja je imala deo teksta pesme na latinskom jeziku.

Konstrakta je nastupila u drugom polufinalu i oduševila publiku širom Evrope. Međutim, zbog proglašenja finalista, dah je zastao mnogima u Srbiji i širom regiona, pošto je Ana prozvana kao poslednji finalista, što je bio samo producentski potez radi veće neizvesnosti, pošto je Konstrakta bila trećeplasirana u drugom polufinalu.

Producenti su odredili da će predstavnica Srbije nastupiti u završnici finalne večeri – kao pretposlednji takmičar, što se uvek smatralo za veliku prednost na „Evrosongu“.

Foto: Printscreen/Youtube

finalu je Konstrakta od žirija osvojila 87 poena, ali ju je publika nagradila sa 225 poena i prema broju dvanaestica koje su stigle od publike, predstavnica Srbije je na drugom mestu, iza pobednika iz Ukrajine.

Peto mesto koje je Konstrakta osvojila najveći je uspeh Srbije na „Evrosongu” od trećeg mesta Željka Joksimovića u Bakuu 2012. godine. Da je na takmičenju glasala samo publika, pesma In corpore sano bila bi na četvrtom mestu.

U prilog činjenici da je ostavila utisak na „Pesmi Evrovizije” ide i to da je Konstrakta osvojila dve nagrade takmičenja – za najbolji tekst i za najinovativniji scenski nastup.

Konstrakta je bez ikakve sumnje obeležila godinu za nama u muzičkom smislu, pošto je posle „Evrosonga“ nastupala na brojnim regionalnim festivalima, poput Egzita, Seadance festivala i Bir festa.

Osim toga, Ana Đurić je nominovana i za brojne nagrade koje se dodeljuju u godini koja je počela, a Radio Beograd ju je izabrao za jednog od predstavnika na festivalu Eurosonik u Holandiji, pa možemo očekivati da će Konstraktin muzički fenomen obeležiti i 2023. godinu.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments