Foto: nsuzivo.rs

U vreme opšte antiruske histerije i u dobu kada se suludo zabranjuju Dostojevski i Čajkovski, grupa anonimnih Novosađana napravila je kontratezu.

Naime, na više lokacija u gradu, na Keju, u Gradiću, na Mostu i Petrovaradinu osvanuli su iscrtani “Z” simboli koje u vojnim operacijama koristi ruska vojska.

Ova akcija dobija na značaju pošto je izvedena neposredno pre početka Egzit festivala. Iako se dobar deo proliberalnih medija zgrožava, skandalizuje i osuđuje, treba imati u vidu da su isti ćutajući odobravali sramne slučajeve zabrane ruskih književnika i umetnika, diskriminaciju sportista, pa i radikalne slučajeve gde su pojedine nemačke klinike odbile da leče ruske pacijente, što je praksa nezabeležena od tridesetih godina prošlog veka.

Za razliku od drugih, Srbija je ostala na putu neutralnosti i jedina u Evropi nije uvela sankcije Rusiji, ali i podržava suverenitet Ukrajine.

Za razliku od većine festivalskih prestonica, u širokogrudu srpsku Atinu dobrodošli su i Rusi i Ukrajinci i svi drugi.

Bez namere da osuđujemo ili podržavamo, ovu akciju možda pre nego provokaciju ili odraz rusofilstva treba shvatiti kao potez balansa i odgovor na ekstremne antiruske kampanje širom Evrope.

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
06/07/2022 15:57

Objasnite nam… 🙂

Caki
07/07/2022 00:29

ma sve kul, al nije fora usr*ti ceo grad žvrljotinama.

dada
07/07/2022 06:33

podrska slovu z

Neko iz gomile
07/07/2022 06:37

Gluposti

Dexter
07/07/2022 10:20
Reply to  Neko iz gomile

Gupost je tvoj komentar!