Foto: East Asia Forum

Grupa naučnika iz Japana veruju da bi delta soj korone sam sebe istrebio i da bi to posle skoro dve godine od početka pandemije bila prva mutacija koja je izmenila životni ciklus virusa na njegovu štetu.

Peti talas kovida u Japanu ugasio se dramatično i zbunio je naučnike. Grupa stručnjaka Nacionalnog instituta za genetiku i Univerziteta Nigata veruje da je delta soj akumulirao previše mutacija pa je na taj način sam sebe doveo skoro do “samouništenja”. Ali, to otvara mogućnost da novi sojevi virusa pokrenu sledeći epidemijski talas.

Naučnici iz Japana tvrde da se isti scenario može desiti i u drugim zemljama. Prema njihovim saznanjima, značajan deo promena u delta soju desio se u proteinu NSP14, koji je odgovoran za sposobnost SARS-CoV-2 da “ispravi” postojeće nedostatke. Studije su pokazale da virus sa oštećenim proteinom NSP14 značajno gubi sposobnost reprodukcije, tako da to može biti jedan od faktora iza naglog pada broja novih infekcija. Profesor Ituro Inue i njegov tim iste mutacije otkrili su u još najmanje 24 zemlje.

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Punk
26/11/2021 08:15

Koje su to 24 zemlje?