Foto: New York Daily News
Direktor beogradskog Doma zdravlja Savski venac, Zoran Bekić, rekao je danas da je proteklih dana došlo do umerenog pogoršanja epidemijske situacije, jer je u decembru bilo 400, 500 ili 600 inficiranih kovid pacijenata, a brojevi su počeli da rastu posle Nove godine, tako da su nekad dolazili čak i do 1.500.

-Raste i broj pacijenata u kovid bolnicama, njih je negde oko 250, a 24 osoba je na respiratorima, a svakog dana premine po pet, sedam, a jedan dan je preminulo čak i 10 osoba. Povećan je broj pacijenata u respiratornim ambulantama”, naveo je Bekić u intervjuu za Radio-televiziju Srbije. Prema njegovim rečima, najviše zabrinjavaju stariji građani koji imaju teže kliničke slike i oni često završe u kovid bolnici. Dodao je da je manje inficirane dece, jedno ili dvoje nedeljno.

Ocenio je da će tokom januara rasti broj zaraženih od kovida i da je sadašnji skok broja obolelih posledica proslave Nove godine. Bekić je rekao da je imunizacija vidno usporena u Srbiji i da je svega oko dva posto stanovništva dobilo četvrtu i petu dozu vakcine iako je država obezbedila sve. Napomenuo je da je možda veće interesovanje za vakcinu protiv sezonskog gripa i da još nije kasno da se građani vakcinišu.  „U prethodne dve godine nismo imali toliki talas pacijenata sa gripom, ali sada se može očekivati”, kazao je Bekić.

FoNet

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Dalibor
09/01/2023 18:21

A nikad se nije desilo da se ljudi prehladjuju u ovom periodu? Ma da, to nije svojstveno ovo periodu godine.