Foto: RTV

Na graničnom prelazu Horgoš problemima sa višečasovnom gužvom bi uskoro mogao da dođe kraj. Kako je najavljeno, u planu je proširenje ovog graničnog prelaza.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović potpisao je Ugovor za izvođenje radova na rekonstrukciji i dogradnji graničnog prelaza Horgoš 1 na teritoriji opštine Kanjiža sa predstavnicima kompanije Jadran d.o.o., koja će biti izvođač na ovom projektu. Planirano proširenje lokacije graničnog prelaza “Horgoš” je od izuzetne važnosti jer predstavlja deo evropskog koridora 10 i jednu od ključnih tačaka tranzitog saobraćaja kroz našu zemlju, rekao je Momirović.

-Vrednost projekta je malo veća od dve milijarde dinara, proširuje se granični prelaz za ukupno šest traka, četiri za putnički i dve za teretni saobraćaj. Potpuno ćemo modernizovati ovaj granični prelaz i očekujemo da će to značajno ubrzati promet ljudi i roba- rekao je Momirović.

Istaknuto je da na ovom graničnom prelazu na godišnjem nivou prođe 6,6 miliona putnika, milion i dvesta hiljada putničkih vozila, više od trista hiljada kamiona i oko deset hiljada autobusa.

Podsetimo, projekat Srbije na Horgošu podrazumeva izgradnju novih kabina i nastrašnice, kao i kanal za pregled autobusa i kombi vozila. Proširiće se i robno-carinski terminal, i to dodavanjem tri trake za teretna vozila na izlazu iz zemlje i jedne trake za vangabaritna vozila na ulazu u zemlju. Obezbeđena je saobraćajna veza projektovanog teretnog terminala sa postojećom saobraćajnicom prema graničnom prelazu “Horgoš 2” kao i 108 parking mesta na izlazu iz zemlje i 113 parking mesta na ulazu.

Konkurs za ovaj posao je otvoren do 26. oktobra a vrednost investicije je procenjena na 1.900.000.000 dinara.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vlajko
27/12/2021 08:47

A da napravimo proširenje jod mađara? Pošto se kod nas i ne čeka puno, kod njih je veći problem