Budući kralj Čarls u poseti rumunskoj pravoslavnoj crkvi u Londonu; foto: Orthodox Times/Picasa
Čini se da je novi britanski kralj Čarls Treći shvatio duh modernog vremena, jer želi da približi monarhiju milionima turista koji svake godine posećuju London, ali i da poveća turistički potencijal engleske prestonice.

Naime, kako javljaju britanski mediji, on će prekinuti tradiciju dugu 185 godina, koja traje još od Viktorijanskog doba.

Čarls se neće useliti u Bakingemsku palatu, rezidenciju svih britanskih kraljeva i kraljica – njih šest – od 1837. godine, kada je na tron došla kraljica Viktorija.

Čarls i njegova supruga Kamila žele da njihova rezidencija i dalje bude Klarens Haus, koja je udaljena par minuta hoda od Bakingemske palate, gde žive od 2003. godine.

Bakingemska palata će i dalje biti službeno sedište monarhije, veruje se da se Čarls tamo neće preseliti ni kada 2027. bude u potpunosti renovirana. piše Index.

Bakingemska palata
Foto: Screenshot / YouTube

Izvori iz krugova kraljevske porodice otkrili su za Sunday Times da se Charles oseća „vrlo prijatno“ u Klarens Hausu, gde je do 2002. živela majka kraljice Elizabete.

On smatra da Bakingemska palata nije prilagođena modernom svetu, te da nije održiva ni u finansijskom ni u ekološkom smislu, rekao je isti izvor.

Takođe je dodao da Čarls želi da Bakingemsku palatu otvori za javnost.

„Prepoznao je da čitava priča oko monarhije treba da evoluira, a u modernoj eri ljudi žele da ulaze u palate. On to podržava i smatra ih javnim, a ne privatnim prostorima“, rečeno je Sunday Timesu.

Navodno se razmatra da u Bakingemskoj palati bude otvorena trajna izložba u čast kraljici Elizabeti.

Index.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments