Foto: Getty Images/iStockphoto/ Air Assurance

Proleće je u vazduhu, a kalendarski nam stiže 20. marta u 16.33 časa, što na nesreću za mnoge znači kijanje, svrab očiju i druge simptome povezane sa sezonskim alergijskim reakcijama, odnosno polenskom groznicom. 

Ne možemo se zaista „izlečiti“ od prolećne alergije, ali postoje radnje koje možemo preduzeti u svom domu da bismo obuzdali, pa čak i sprečili napade. Sastavili smo listu saveta koje preporučuje lekar kako bismo proleće učinili podnošljivijim.

Ograničite provetravanje doma na dane visokog nivoa polena

Glavni faktor koji izaziva alergijske reakcije je polen. Naš imuni sistem pogrešno shvata polen kao stranu pretnju i oslobađa antitela koja napadaju alergene, koji zatim oslobađaju histamine, uzrokujući poznato curenje iz nosa, svrab očiju i grla među ostalim mogućim simptomima. I ne treba biti blizu rascvetalog cveća da bi reagovao.

Dani sa “ludo visokim” brojem polena ne javljaju se samo u toplim, sunčanim danima, već kišni dani mogu biti gori. Oluja sa grmljavinom izvlači sav polen, koji se raspršuje i izbija grmljavinom i munjama, tako da je zabluda da će lepi prolećni dani verovatnije izazvati reakciju.

Foto: Venta Air

Stvari perite na visokoj temperaturi

Takođe bi trebalo da ostavimo cipele na prostirci ispred vrata kako bismo sprečili ulazak polena unutra, kao i da svu našu izloženu odeću odmah bacimo u pranje.

Perite posteljinu najmanje jednom nedeljno

Ako postoji samo jedna soba koju možete da budete potpuno otporna na alergije u ovo doba godine, učinite je svojom spavaćom sobom, makar samo zato što tamo provodite dobrih šest do osam sati noću. Perite svu posteljinu najmanje jednom nedeljno (takođe na visokoj temperaturi) i nabavite omote za svoj dušek, opruge i jastuke.

Usisavajte stalno- i ne zaboravite ukrasne jastuke

Tepisi, kauči i gotovo sve što ima presvlake ili tkanine je leglo alergena, posebno grinja, koje mogu biti okidač alergija tokom cele godine. Želećete da često usisavate da biste se nosili sa ovim. I ne zaboravite na tapiserije, zavese i bilo koje ukrasne jastuke.

Kupajte svoje ljubimce jednom nedeljno

Preporučuje se kupanje pasa i mačaka jednom nedeljno, jer nakon šetnje unose mnogobrojne alergene.

Foto: Getty Images/Better Homes and Gardens

Prečišćivač vazduha može pomoći kod nekih alergena

Prečišćivač vazduha je još jedna investicija koju treba razmotriti dodavanjem vašem programu za kontrolu alergija, iako su oni manje efikasni sa alergenima poput polena, a bolji sa “pahuljastim” česticama, poput peruti kućnih ljubimaca.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments