Foto Tanjug/AP

U Nemačkoj je od aprila prošle do januara ove godine zbog nestašica materijala u industriji i građevinarstvu zatvoreno 76.000 radnih mesta.

U Nemačkoj je desetine hiljada ljudi ostalo bez posla zbog nestašica materijala koje je uzrokovala pandemija, a još znatno više je prešlo na skraćeno radno vreme, pokazali su rezultati analize Instituta za istraživanje tržište rada i poslova (IAB).

Rat u Ukrajini može da dovede do sličnih posledica, ali ipak u manjoj meri, rekao je stručnjak IAB Enco Veber (Enzo Weber).

Prema studiji, od aprila prošle do januara ove godine zbog nestašica materijala u industriji i građevinarstvu zatvoreno je 76.000 radnih mesta. Broj zaposlenih na skraćeno radno vreme porastao je za 446.000. Međutim, iskustvo pokazuje da u praksi skraćeno radno vreme koristi manje kompanija nego što je zvanično naznačeno.

-Očigledno je da skraćeno radno vreme služi za prilagođavanje nestašicama materijala- piše u studiji koju je u četvrtak objavio sajt magazina Špigl.

Rat u Ukrajini će imati sličan uticaj na tržište rada, rekao je Enco Veber. “Moguća uska grla u snabdevanju materijalima će uglavnom biti kompenzovana skraćenim radnim vremenom.”

Međutim, uticaj rata je kratkoročan, on će se ili završiti ili će privreda da se prilagodi promenjenim uslovima trgovine. Veber očekuje i da će rat manje da utiče na lance snabdevanja od pandemije.

Pandemija je globalni fenomen koji ima direktan uticaj na sve zemlje, dok rat u Ukrajini ima neposredan domet u samo dve zemlje. Ipak, rat može dodatno da pogorša situaciju sa uskim grlima.

b92.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments