Ova vikendica nije zamišljena da svojom pojavom bude nametljiva, već da prostor bude prilagođen potrebama korisnika i da im boravak u njoj bude prijatan i uvek zanimljiv.

Po projektu arhitekte Dragana Marinčića sa saradnicama Anom Gojković i Aleksandrom Marinčić iz novosadskog Studio M+, u Sremskoj Kamenici nikla je kuća za odmor čiji je položaj objekta od početka bio najveća inspiracija i vodilja prilikom projektovanja.

Pozicija ove vikendice od 373 kvadrata odlikuje se na prvom mestu izuzetnim položajem – smeštena je na padini zapadne orijentacije sa panoramskim pogledom na Novi Sad.

Foto: Relja Ivanić

Kuća u potpunosti okrenuta gradu

U okruženju lokacije smeštene su individualne kuće i vile, svaka u svom intimnom okruženju, te u tom smislu kontekst postojeće okolne arhitekture nije postavljen kao tačka koja je od posebnog značaja za oblikovanje objekta.

„Zapravo, to možda i nije sasvim precizno, jer se odatle pojavila ideja da kuća pomalo ’okrene leđa’ ulici, na čijem se završetku nalazi i u potpunosti se okrene gradu“, kaže za naš portal arhitekta Dragan Marinčić.

Osnovni zadatak, dodaje, bio je isprojektovati kuću koja će služiti za povremeni, po potrebi i duži boravak, i koja će zadovoljiti sve funkcionalne potrebe komfornog stanovanja sa dodatnim sadržajima kao što su bazen, letnja kuhinja, sauna…

Foto: Relja Ivanić

Dnevni boravak okrenut prema terasi i dvorištu

Funkcionalana postavka kuće prati „T“ šemu, u dva volumena koja uokviruju prostranu terasu na koju se nadovezuje bazen sa plažom.

U glavnom volumenu smešten je dnevni boravak koji se velikim zastakljenim površinama ugaono otvara prema terasi i dvorištu. Sa druge strane, uz terasu se nižu dečija i roditeljska soba sa kupatilom, koje se takođe velikim staklenim površinama otvaraju ka terasi.

U mirnijem delu, prema unutrašnjem dvorištu, smeštena je radna soba, sauna i garaža sa vešernicom, dok je ispod dela objekta smešten podrum, kojem se, zbog denivelacije terena, pristupa spolja.

Gledano u osnovi, sadržaji se nižu duž dve ukrštene ose, što zapravo predstavlja glavni koncept i specifičnost ovog projekta.

„Rezultat ovakvog koncepta je racionalna funkcionalna organizacija sa jedne strane, a istovremeno organsko prožimanje unutrašnjeg i spoljnjeg prostora uz stvaranje specifičnih mikoroambijenata i vizura u samom enterijeru“, kaže Marinčić.

Centralni motiv tako postaje terasa, koja je duž jedne ose „razrezana“ tako da okolno zelenilo kao klin ulazi u nastali procep, a u podu terase definisane su i dodatne površine za zelenilo. Kao dodatak terasi, na granici sa susednom parcelom, a neposredno uz bazen, smeštena je „letnja kuhinja“.

Foto: Relja Ivanić

Izbor materijala i enterijerska završnica

Konstruktivni sistem objekta je skeletni armiranobetonski, sa punom AB pločom ravnog krova i zidovima od bloka. Za fasadu su razmatrani različiti predlozi, a klijenti su se na kraju opredelili za fasadnu oblogu od opeke u sivoj nijansi.

Nadstrešnica terase izvedena je od lameliranih drvenih greda, dok je opremanje enterijera – izbor obloga i rasvete, izbor i dizajn nameštaja, urađeno u saradnji sa novosadskim A1 design hub.

Koncept pejzažnog uređenja je, kaže Marinčić, takođe imao svoju evoluciju, od sasvim prirodnog, praktično zatečenog, do terasasto projektovanog terena po želji klijenata,u kasnijoj fazi.

„Tada su osmišljene spoljne stepenice za pristup terasi iz dvorišta, sa nivoa podruma – čime je zapravo postignut dodatni kvalitet i dinamika kružnog toka oko i kroz kuću“, objašnjava on za Gradnja.rs.

Nenametljiva već prijatna

Kako dodaje, moglo bi se reći da kuća nije zamišljena da svojom pojavom bude nametljiva, budući da je osnovna ideja bila da prostor bude prilagođen potrebama korisnika i da im boravak u njoj bude prijatan i, na neki način – uvek zanimljiv.

Gradnja.rs/Igor Conić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments