Foto: Instagram
Svega nedelju dana nakon što su demolirane prostorije Srpske napredne stranke u Novom Sadu, opoziciona mašinerija organizovala je i napad na prostorije ove stranke u Zmajevu u ranim jutranjim časovima.

Ako bismo stanje u srpskoj opoziciji opisivali replikama iz kultnih sprskih filmova, Laki je malo nervozan bi bio savršen izbor. Duga i uspešna vladavina Srpske napredne stranke, čini da frustracije opozicije i nostalgija za foteljama i državnom kasom bude sve veća, pa su radikalnije i mere koje se preuduzimaju.

Tatin sin i robinhudovske maske

Da u opozicionim redovima više nema mesta za dijalog, demokratiju i fer izborne procese, najbolje pokazuje to što su za nepuna dva meseca dva puta su vandalski demolirane prostorije SNS-a u Novom Sadu.

Podsećamo, najpre je krajem septembra Nikola Novaković, sin bivšeg gradonačelnika Novog Sada Borislava Novakovića, a sadašnjeg prvog čoveka Narodne stranke, u alkoholisanom stanju bezumno divljao Srpskom atinom i vandalski uništavao prostorije Srpske napredne stranke na Bulevaru oslobođenja 34.

Potom su početkom novembra užasne scene obesnog ponašanja zabeležene su Ulici Ilije Birčanina, takođe u Novom Sadu, a počinioci Srđan Đurić i Mladen Cvetić priznali su vandalsko delo. Pod studentskom maskom, a zapravo pod nečijom političkom palicom i sa dugom istorijom političkog aktivizma, ovi pripadnici radikalnih levičarskih organizacija koji podržavaju bivše režimske tajkunske stranke, pokušali su da se predstave kao dva moderne robinhudovske figure, ali su njihove objave na društvenim mrežama pokazale za koga i za čiji interes rade.

,,Zovi da rušimo zajedno” i druga huškanja

Da se nasilje u opozicionom loncu krčka već dugo i da je pitanje trenutka kada će čorba koju kuvaju eksplodirati i nasilnim scenama posramiti pristojnu Srbiju, odlično se vidi po bezumnoj podršci koju su počinioci divljaštva po Novom Sadu dobili na društvenim mrežama.

Brajan Brković, aktivista Stranke slobode i pravde i unuk Jevrema Brkovića među prvima je pohrlio da podrži nasilničko ponašanje Nikole Novakovića poručivši mu da kada ,,sledeći put bude izvodio  nešto slično, slobodno pozove”.

Brković nije propustio da nešto kasnije otvoreno podrži i Đurića i Cvetića, napisavši na Tviteru kako je Novi Sad očistio još jedne prostorije SNS, uz želju da za vlast ne bude mira i huškački poziv na nove napade.

Rajić: Cilj je da se od Srpske napredne stranke napravi legitimna meta

Predrag Rajić iz Centra za društvenu stabilnost upozorava da se u opoziciji priprema atmosfera u kojoj meta više neće biti prostorije, već ljudi.

-Demoliranje prostorija SNS u Novom Sadu samo je kulminacija višegodišnje kampanje koja se vodi u tajkunskim medijima koju podržavaju i određeni pripadnici civilnog društva, kao i deo opozicije okupljen oko Dragana Đilasa. Njihov cilj je da se naprednjaci i SNS kako politička opcija u potpunosti izopšte kao legitiman faktor i da se naprednjaci dehumanizuju. Cilj je da se od SNS-a napravi legitimna meta za bilo kakvu vrstu napada, ocenjuje Rajić.

On dodaje da su dešavanja izuzetno zabrinjavajuća i da su isti oni koji su napadali prostorije, napadali i ljude.

-Sećamo se prošle godine kada je izvršen napad na parlament i prostorije Srpske napredne stranke takođe u Novom Sadu, tada u Stražilovskoj ulici, prebijen je i jedan član SNS. Sve ovo je, dakle, jedan kontinuitet i ja se bojim da će, ako ne bude oštrije reakcije pravosuđa, ta jedna ubedljiva manjina, ali vrlo agresivna, nastaviti sa ovom vrstom provokacija i izazivanja incidenata i da će sledeći put meta biti i pojedinci, a ne prostorije, kaže Rajić.

Rajić dodaje da je po njegovom mišljenju neverovatno da ovakvo ponašanje opozicije nije naišlo na adekvatnu reakciju Evropske unije.

-Ja sam pročitao novi izveštaj Evropske unije za ovu godinu i ni jedne jedine reči nema o tome šta radi deo medija, tajkunskih medija i deo opozicije koji su očigledno svojim uvredama, omalovažavanjem, konstantnim konstrukcijama, napadima na predsednika Vučića i njegovu porodicu, zapravo stvorili jednu atmosferu linča gde nije samo dozvoljeno, već je i poželjno za tu agresivnu manjinu da se na fiizički način iživljava nad političkim protivnicima, konkretno u ovom slučaju nad Srpskom naprednom strankom, zaključuje Rajić.

Kajtez: Opozicija iz nemoći odabrala gubitničku strategiju

Sa Rajićem se slaže i pukovnik u penziji prof. dr Ilija Kajtez koji smatra da pojedinci koji su pripadali prethodnim vladajućim garniturama u Srpskoj naprednoj stranci vide izvor sopstvene frustracije.

-Opozicija je frustrirana time što ne može da na jedan logičan, demokratski način dođe na vlast. Znamo da vlast sa sobom nosi mnoge privilegije, koje su oni izgubili  i onda su u toj frustraciji posegli za jednim, rekao bih ne pametnim načinom, a to je rušenje tih prostorija koje oni smatraju svojim političkim protivnicima, kaže Kajtez.

Kajtez dodaje da su nasilnička ponašanja poput demoliranja prostorija Srpske napredne stranke pokazatelji nemoći.

-Meni to deluje kao kada frustriran čovek dođe za govornicu, pa ne može da uspostavi vezu i onda je polomi. Moguće je i da je to taktika, ali je ona sama po sebi nedelotvorna, izraz frustracije i nedovoljne mudrosti. Garnitura na vlasti se može smeniti samo argumentima i davanjem boljih predloga. U toj političkoj ponudi ljudi treba da prepoznaju da vi nudite nešto bolje, pametnije, časnije. Ako to nemate, nemate šanse. Mora ta koncepcija biti mnogo bolja, ovo je po mom shvatanju gubitnička strategija i pokazuje nemoć i frustraciju, smatra Kajtez.

Vučević: Potvrdilo se ono na šta smo upozoravali, Novi Sad ovo nije zaslužio

Povodom sramotnih scena koje su zadesile Novi Sad, da ironija bude još veća uoči 2022. godine kada ovaj grad postaje Evropska prestonica kulture, oglasio se i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

-Nažalost, potvrđuje se ono na šta smo upozoravali – da će se na ulice preliti mržnja i pozivi na nasilje i najstrašnija krivična dela, sve što promovišu Đilas, Jeremić, Vidojković i njima slične perjanice politike fašizma. Kampanja mržnje kojom se poslednjih meseci bukvalno “pujda” javnost i vrebaju pojedinci da krenu u obračun kamenicama, palicama i pesnicama, ostavila je tragove krvi na razbijenim prostorijama Srpske napredne stranke. Apelujem na građane da se uzdrže od svakog vida nasilja.

Vučević je poručio da Novi Sad ne zaslužuje da se ruši, lomi i uništava zbog nečije bolesne mržnje i nemogućnosti da se legalnim putem dođe na vlast i da građani treba da znaju da nijedan nasilnik ne sme i neće biti iznad zakona, bez obzira na to kako se zove i preziva.

Kad će volja građana iskazana na izborima prestati da bude meta kamenica?

Uzevši u obzir izjave analitičara i političara koje različiti mediji prenose poslednjih nedelja, iako u Srbiji izborna kampanja zvanično nije počela, opšti utisak je da je trka uveliko u toku.

Imajući u vidu da se Srbiji približavaju izbori, izvesno je da će nervoza u opozicionom taboru postajati sve veća, akcije sve nerazumnije i sramnije za svakog časnog i kulturnog pojedinca.

Ostaje da vidimo čime će nas do aprila sve iznenaditi deklarisani borci za pravdu, a pritajeni borci za fotelje i gde je granica u kojoj će srpska politička elita shvatiti da se protiv volje građana iskazane na demokratskim izborima ne može kamenicama i razbijanjem stakla.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Борис
11/11/2021 19:17

Да ли је ово правна држава? Докажите да јесте!
Какви татини синови, докле са тим?