FOTO: SHUTTERSTOCK ILUSTRACIJA

Bolest ruku, nogu i usta je blago virusno oboljenje, koje se najčešće javlja kod dece do 5 godina starosti, a ređe kod odraslih. Bolest počinje povišenom telesnom temperaturom, smanjenim apetitom, bolom u grlu i malaksalosti.

Dan-dva nakon početnih simptoma, javlja se osip, najčešće u ustima, na dlanovima i stopalima, a ređe na kolenima, laktovima i genitalijama. Bolest najčešće traje 3-5, a najviše 10 dana i obično ne daje komplikacije.

Virus se prenosi direktnim kontaktom sa obolelim detetom koji kašlje i kija, kao i putem prljavih ruku. Obzirom da je uzročnik virus, oboleloj deci se daje samo simptomatska terapija koja smanjenje temperaturu i bol, kao i savet za konzumiranje hladnih napitaka, koji ublažavaju bol u grlu i ustima.

Gost Kurir televizije ovoga jutra bio je dr Saša Milićević, pedijatar.

– To je jedno oboljenje koje roditeljima može da izgleda dramatično. Dođu i kažu kako se deci pojavilo nešto oko usta, pa od šaka i stopala, a preležala su boginje. To je jedno virusno oboljenje koje se manifestuje na koži, na usnama, rukama, stopalima – rekao je pedijatar dr Saša Milićević i dodao:

Foto: screenshot/kurir.rs

– Počinje kao bilo koja virusna infekcija – dete može da bude malaksalo, da ima temperaturu, da bude neraspoloženo, slabije spava, neće da jede, i posle određenog vremena se pojavi osip. Ne treba roditelji posebno da brinu – zaključio je dr Milićević.

kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments