Letnji kamp Foto: Dnevnik / R. Hadžić, M. Prelević / Ustupljene fotografije

Sportsko-ekološki kamp “Košnica prijateljstva” na Begečkoj jami je, nakon dve godine pauze, okupio decu od pet do 12 godina iz socijalno ugroženih porodica, da bi uz sportske, kreativne i edukativne sadržaje kvalitetno provela družeći se u prirodi.

“Košnica prijateljstva” održava se 16. put, prošle sedmice u prvoj smeni ugostila je 47 dece s Kosova i Metohije, a od 2. do 7. avgusta u drugoj smeni tu boravi 40 dece iz Dečjeg sela u Sremskoj Kamenici i “Programa jačanja i podrške porodicama u krizi”.

Program je celodnevni, prepodne je rezervisano za sportske aktivnosti, po podne deca učestvuju u kreativnim radionicama, a uveče slede dramski program i predstave.

– Izuzetno sam zadovoljan što smo ponovo tu za decu i sve ljude otvorenog srca koji su u mogućnosti da nam se pridruže ili pomognu na bilo koji način – navodi jedan od pokretača ideje i volonter Aleksandar Šukić.

“Od aktivnosti većina dece najviše voli plivanje, to bude prava atrakcija, a neretko se dogodi da upravo ovde nauče da plivaju. Veoma im znači dolazak u “Košnicu”, jer to im bude letovanje, obeleži im raspust. Događalo se ranije da, čak i kad imaju mogućnost da odu na more u Grčku ili Italiju, izaberu da dođu ovde. Uvek se trudimo da ih usrećimo. S obzirom na činjenicu da smo tu već 16 godina, ljudi iz Begeča i okolnih mesta znaju za nas, dođu da prisustvuju programu, druže se s nama, ali i pomognu u skladu sa svojim mogućnostima, pitaju šta nam je potrebno, pa donesu.”, kaže Aleksandra za Dnevnik.

Foto: Dnevnik / R. Hadžić, M. Prelević / Ustupljene fotografije

U kampu je angažovano oko 25 volontera koji brinu o svemu i sa decom učestvuju u aktivnostima. Kako kažu uživaju jednako kao i mališani, koji iskazuju kreativnosti i pokazuju volju da, uz odmor i nešto nauče.

– Sa decom najviše radim radionicu fotografije. Prave fotografije i video-snimke, a na kraju organizujemo jedan mali festival u okviru kojeg materijal spojimo u zajednički video i na taj način prikažu šta su uradili. Više vole video-snimke. Imaju mogućnost da snimaju po sopstvenom izboru, ali češće im ja zadam neku temu. Smatram da su aktivnosti poput “Košnice prijateljstva” značajne za socijalizaciju dece, njihovo učešće u kvalitetnim sadržajima i stvaranje novih prijateljstava. Ostanite deca: to je moja poruka za sve – objašnjava jedan od volontera Miloš Prelević.

Dvanaestogodišnji Siniša peti put boravi u “Košnici prijateljstva”.

– Volim da igram fudbal i vreme provodim s društvom u priči i zabavi. Ja sam tu najduže i svi me za sve pitaju. Ako nešto ne znam, onda savetujem da pitaju volontere. Ovde imamo fudbal, košarku, odbojku, plivanje, kao i predstave i radionice, a ja najviše volim takmičenja. Volim da pobedim, a kad izgubim, nisam ljut, ali ne budem baš raspoložen tih nekoliko sekundi. “Košnicu” bih preporučio zbog novih poznanstava i druženja, a kad si tu ponovo, imaš mogućnost da vidiš one koje već poznaješ i nekog ko ti je drag – kaže on.

Inače, u kampu “Košnica prijateljstva” deca spavaju u šatorima, a ishrana je organizovana u saradnji sa Predškolskom ustanovom “Radosno detinjstvo”. Pored kampa se nalazi objekat Sportsko-ribolovačkog društva Begeč, čiji gornji sprat udruženje može da koristi. U okviru samog objekta nalaze se i mokri čvorovi, kao i kupatila koja u tom periodu koriste samo učesnici kampa. Postoje i spoljne česme i eko-solarni tuševi.

dnevnik.rs/blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments