Foto: FoodBev Media

Svako ko voli da jede jogurt zna problem: čim se pakovanje otvori, poklopac vas bukvalno poziva da ga poližete. Međutim, mnogi misle da aluminijumski premaz na poklopcu čini nezdravim, ali koliko je zaista štetan aluminijum?

Zašto je aluminijum opasan za ljudsko telo

Aluminijum je lak metal koji u prevelikim količinama oštećuje naše telo. Sumnja se da aluminijum oštećuje centralni nervni sistem i negativno utiče na plodnost. Istraživači takođe raspravljaju o tome da li aluminijum može izazvati Alchajmerovu bolest ili rak. Ove pretpostavke još nisu naučno dokazane.

Problem sa aluminijumom je što se komponente odvajaju od lakog metala kada je izložen soli ili kiselim komponentama. Iz tog razloga, ovaj Federalni zavod za procenu rizika preporučuje da izbegavate skladištenje kisele ili slane hrane u aluminijumskim plehima ili foliji, ako je moguće.

Koliko je opasno lizati poklopac jogurta?

Nije opasno lizati poklopac jogurta. Jer: jogurt ne dolazi u direktan kontakt sa aluminijumom. Neopasan plastični sloj na aluminijumu, proizveden pod strogim uslovima, sprečava da jogurt dođe u direktan kontakt sa lakim metalom. Ovaj postupak je regulisan Zakonom o hrani i robi široke potrošnje. U njemu se navodi da materijali za pakovanje ne smeju da migriraju na hranu ili njene površine. Ovo se ne odnosi na delove koji su tehnički neizbežni, ali ne predstavljaju rizik po zdravlje. Proizvođači su čak podložni krivičnom gonjenju ako, na primer, nezakonito primenjuju konzervanse ili druge sumnjive supstance na posude za jogurt.

Međutim, mala količina aluminijuma može olabaviti ako je plastični sloj oštećen. Čak i tada, ne morate da brinete o svom zdravlju jer bi to bila veoma mala količina aluminijuma.

Pored toga, skoro svakodnevno dolazimo u kontakt sa ostacima lakog metala – preko vode za piće, tiganja, kozmetike, ostataka lekova ili druge hrane. Kao što je objavio Arzteblatt, ako ste zdravi, izlučujete veliki deo lakog metala. Štaviše, lekari ne mogu primetiti nikakve akutne zdravstvene posledice ako se aluminijum unese hranom. Dakle, nema neposredne opasnosti ako poližete poklopac jogurta.

Ipak, zbog svog jezika, trebalo bi da se uzdržite od upotrebe, jer poklopac može imati oštre ivice. Zbog toga ne treba žvakati poklopac jogurta ili gutati njegove delove.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments