Ljudi veruju da voda sa ovog izvora otklanja bol: Mnogi stanu na putu ka Grčkoj, ostavljaju novac, hleb, cveće

Foto: telegraf.rs

Ovaj granični prelaz, između Srbije i ove zemlje naročito je prometan tokom letnje sezone kada ga mnogi koriste kao alternativni pravac na putu za Grčku.

Izvor Svetog Prohora Pčinjskog nalazi se na oko 200 metara od istoimenog manastira u blizini granice sa Makedonijom. Ovaj granični prelaz, između Srbije i ove zemlje naročito je prometan tokom letnje sezone kada ga mnogi koriste kao alternativni pravac na putu za Grčku.

To je i prilika da svrate do manastira i ovog izvora, da se odmore i sveže, ali i da svoj odmor upotpune nekim drugačijim sadržajima.

Prema priči malobrojnih meštana iz okolnih sela, voda koja iz njega izvire navodno ima blagodetno dejstvo na čovekov organizam.

Veruje se da voda sa ovog izvora “krepi organizam i da pozitivno utiče kod mnogih bolesti, a prvenstveno glavobolje”.

Od puta koji vodi ka graničnom prelazu sa Makedonijom, do izvora se stiže uskom i strmom putanjom.

Goran Arsovski koji živi u selu Starac i radi na obližnjem manastirskom imanju, kaže da mnogi koji su imali glavobolje, posle umivanja ovom vodom, postaju “vedriji, nemaju zdravstvene probleme ovog tipa”.

Foto: telegraf.rs

– Da li zbog stvarnih lekovitih svojstava ili molitve, blizine mirotočivih moštiju, ili svega toga zajedno, mnogima se zdravlje poboljša i celokupno stanje organizma popravi. Znam neke ljude koji redovno dolaze i koje je prestala da muči glavobolja, kao i slične tegobe, nakon toga što su nekoliko puta boravili ovde. Mnogi balonima zahvataju vodu i nose svojim kućama da imaju za nekoliko dana, jer je vodna žila jaka – dodaje Goran.

Oni koji ovde dođu, kraj izvora pale sveće za zdravlje u znak poštovanja prema Svetom Prohoru. Neki ostavljaju i novac, hleb, cveće, peškire i maramice.

telegraf.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti