Screenshot: YouTube

Nemačka je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja, a nove slučajeve zaraze prijavile su Italija, Španija, Francuska i Velika Britanija, prenose svetske agencije. Medicinska služba nemačkih oružanih snaga saopštila je danas da je potvrdila prvi slučaj majmunskih boginja.

-Institut za mikrobiologiju nemačkih oružanih snaga u Minhenu je takođe nesumnjivo otkrio virus majmunskih boginja, prvi put u Nemačkoj 19. maja 2022. godine, kod pacijenta sa karakterističnim lezijama na koži- saopštila je medicinska služba.

Nemački ministar: Pretpostavljamo da se virus ne prenosi tako lako

Nemački ministar zdravlja Karl Lauterbah rekao je da na osnovu dostupnih informacija pretpostavlja da se virus ne prenosi tako lako i da se njegovo širenje može suzbiti ako zdravstvene vlasti brzo reaguju.

Italija je potvrdila još dva slučaja infekcije virusom majmunskih boginja u bolnici Spallanzani u Rimu, od kojih su do sada u zemlji zaražene ukupno tri osobe. Bolnica je saopštila da je prva zaražena osoba na Kanarskim ostrvima. Regionalne vlasti u Madridu prijavile su 14 slučajeva zaraze, čime je u Španiju dovedena ukupno 21 osoba.

Postoji još 20 mogućih slučajeva infekcije – 19 u regionu Madrida i jedan na Kanarskim ostrvima. Španska ministarka zdravlja Karolina Darijas rekla je novinarima da su pacijenti u zemlji do sada imali blage simptome.

Zaraza je potvrđena u Nemačkoj, Francuskoj, Italiji, Britaniji, Španiji, Portugalu, SAD…

Britanija je potvrdila jedanaest novih slučajeva, rekao je ministar zdravlja Sajid Javid. Zemlja je ranije prijavila ukupno devet slučajeva blage bolesti. Britanske zdravstvene vlasti nude vakcinu protiv malih boginja zdravstvenim radnicima i drugima koji su možda bili izloženi virusu.

To rade vlasti u drugim delovima Evrope, uključujući Portugal. Francuska je takođe pogođena majmunskim boginjama, prenosi AFP. Ali zaraženi nisu direktno povezani sa ljudima koji su se vratili iz područja gde je bolest endemska. Prvi slučaj ove retke bolesti, koja potiče iz Afrike, otkriven je juče u regionu Il de Frans, saopštile su zdravstvene vlasti.

Reč je o 29-godišnjaku koji nije putovao u područje gde virus kruži. Izolovan je u svojoj kući i ima blage simptome. Od 14. maja slučajevi zaraze virusom majmunskih boginja otkriveni su i u Portugalu, Kanadi, Sjedinjenim Državama, Belgiji i Švedskoj.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sale
22/05/2022 22:43

Pobiti inficirane, bombardivati mesto infekcije i problem resen. Ne razumem zasto se panici, kad svakako treba potrositi gomilu starog naoruzanja