Majmunske boginje uvećavaju limfne čvorove: “Prijavljuje se i osip po genitalijama”

Youtube screenshoot

U svetu su do sada potvrđena 92 slučaja majmunskih boginja, a 28 sumnjivih slučajeva se ispituje. U Srbiji ih za sada nema. Epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje “Batut” Dragana Đorđević Plavša kaže za RTS da se, kao i kod drugih virusnih osipnih groznica, najpre javljaju temperatura i opšta slabost, a ono što je karakteristično baš za majmunske boginje je uvećanje limfnih čvorova.

Navodi da se kasnije javljaju ospe, kao i da su pacijenti kod kojih su potvrđene majmunske boginje često prijavljivali da su ospe izraženije na koži genitalija.

Doktorka Dragana Đorđević Plavša navodi da je za sada najveći broj slučajeva registrovan u Velikoj Britaniji, Španiji i Portugaliji, između 21 i 30 slučajeva, dok su u ostalim zemljama registrovani sporadični slučajevi.

-Majmunske boginje izaziva virus koji ima dve klade – zapadnoafričku i centralnoafičku. Trenutno je u cirkulaciji zapadnoafrička klada za koju se procenjuje da je smrtnost manja nego kod centralnoafričke i ona iznosi oko 3,6 procenata – navodi Đorđević Plavša.

Slučajevi često prijavljivali da su ospe izraženije na koži genitalija

Ukazuje da nije utvrđeno da su potvrđeni slučajevi povezani sa odlaskom u endemske afričke zemlje.

-Većina slučajeva je registrovana među muškarcima koji imaju seksualne odnose sa drugim muškarcima, zapravo trenutno se virus širi u toj populaciji – dodaje ona.

Narednih dana Instutut za javno zdravlje “Batut” poslaće stručno uputstvo zdravstvnim ustanovama, a doktorka Đorđević Plavša kaže da je to neophodno kako bi zdravstveni radnici znali kliničke karakteristike ovog oboljenja i kako da ga prepoznaju.

Navodi da majmunske boginje izazova virus istog roda kao i velike boginje, kao i da je za sada utvrđena efektivnost od 85 odsto među vakcinisanima protiv velikih boginja.

“Međutim, ta vakcinacija je bila u prošlosti. Osobe koje su mlađe od 40 ili 50 godina, u zavisnosti od zemalja, one nisu zaštićene i zbog toga postoji veći rizik od širenja majmunskih boginja”, kaže doktorka.

Naglašava da su do sada svi slučajevi bili povezani sa direktnim kontaktom sa osobama koje su već imale simptome.

-To je za nas epidemiologe veoma važno, jer je te slučajeve lakše staviti pod kontrolu, lakše ih je prepoznati, dijagnostikovati i izolovati – dodaje doktorka.

Foto: doktok.rs

Navela je da majmunske boginje, kao i druge virusne osipne groznice, imaju stadijum u okviru kojeg se javljaju temperatura, opšta slabost, a ono što je karakteristično baš za majmunske boginje je uvećanje limfnih čvorova.

-Kasnije se javlja ospa koja počinje na licu, zatim na ekstremitetima i trupu. Međutim, sada su slučajevi često prijavljivali da su ospe izraženije na koži genitalija – navodi Đorđević Plavša.

Poručila je da ukoliko neko posumnja na simptome majmunskih boginja treba da se javi lekaru opšte prakse, a kasnije će biti dalje upućen kod infektologa.

b92.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti