Foto: Tanjug
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će danas na sednici Vlade Srbije biti usvojen Predlog zakona o budžetu za 2023. godinu.

Mali je istakao da je predloženi budžet odgovoran i održiv, te da predstavlja nastavak politike uvažavanja potreba građana Srbije.

Budžet će, naglasio je, imati i štedljivu i razvojnu komponentu, i zasnovan je na tri stuba: povećanju penzija, plata i minimalne zarade, nastavku politike izdvajanja visokog procenta budžeta za investicije i izdvajanjima i ulaganjima u energetski sektor.

“Budžet će biti i razvojan i štedljiv. U njemu ne postoji ništa što nije potrebno, da bi neko mogao da kaže: bacate novac. Sa druge strane je razvojni, jer ulažemo u infrastrukturu, a ona nam je važna, jer čini našu ekonomiju atraktivnijom. Uz svaki novi autoput imate novu fabriku kojom se otvori novo radno mesto. To je dobro i za lokalne samouprave, jer će biti više uplata doprinosa, pa će se po tom osnovu u njihove budžete slivati više novca“, rekao je Mali za RTS.

On je naveo i da je budžetom predviđeno da rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) sledeće godine bude 2,5 procenta, kao i da će vrednost tako proizvedenog BDP biti između oko 68 milijardi evra.

“Samo da podsetim BDP u apsolutnom iznosu je 2012. godine iznosio svega 33,7 milijardi evra. Ove godine prelazimo 60,2 milijarde evra, a sledeće očekujemo rast BDP od 2,5 odsto, odnosno idemo na 68 milijardi evra“, rekao je Mali.

Ministar je rekao da su pokazatelji ekonomskog rasta vidljivi i u tome što nam, bez obzira na teške ekonomske uslove, poreski prihodi rastu.

“Svi poreski prihodi rastu, počev od poreza na dobit gde su prihodi bolji od očekivanja. Porez na dohodak, takođe, raste. Mi smo u budžetu za 2023. projektovali rast ukupnih prihoda od 7,8 odsto“, kazao je Mali.

On je, govoreći o tri stuba na kojima će se zasnovati budžet, govorio o platama i penzijama, kao prvom stubu budžeta.

“Imamo novca za povećanje plata u javnom sektoru koje će iznositi 12,5 odsto, zatim i povećanje minimalne zarade od 14,3 odsto. Imaćemo prosečnu platu u Srbiji naredne godine između 720 i 730 evra, dok će penzije biti između 310 i 320 evra i potpuno smo u okviru plana programa “Srbija 2025“ kojim smo predvideli da prosečna zarada u Srbiji bude 1.000 evra, a penzija između 420 i 430 evra“, rekao je ministar, i precizirao da će se sa novim budžetom na penzije primeniti švajcarska formula plus.

On je naveo i da je u budžetu za narednu godinu planirano povećanje penzija od 12,1 odsto, a da su penzije od 1. novembra ove godine već povećane za 9 procenata.

b92.net

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments