Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija je danas komentarisao i BDP Srbije, kao i udeo javnog duga.

– Trenutni makroekonomski indikatori u Srbiji su takvi da će naš bruto društveni proizvod (BDP) za ovu godinu preći 60,2 milijarde dinara, što je skoro duplo više nego pre 10 godina – izjavio je danas ministar finansija, Siniša Mali.

Obrazlažući predlog rebalansa budžeta za ovu godinu pred poslanicima u Skupštini Srbije, Mali je rekao da je “ovaj uspeh tim veći što smo u nekoliko od tih 10 godina imali proces fiskalne konsolidacije”.

Govoreći o udelu javnog duga u BDP-u, naveo je da on trenutno iznosi 53,7 odsto, što je “daleko ispod nivoa Mastrihta”.

– Kada se gledaju prethodne dve godine, kumulativno, mi smo bili najbrže rastuća ekonomija u Evropi – kaže Mali i dodaje da se do kraja sledeće godine može očekivati da prosečna zarada u Srbiji iznosi 720 do 730 evra.

Kao veoma pozitivno je naveo to što se povećavaju izvorni prihodi Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO), odnosno prihodi od naplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zbog čega se i novac za povišicu penzija neće izdvajati iz republičkog budžeta nego iz sredstava Fonda PIO.

– I Nacionalna služba za zapošljavanje je postala ekonomski samostalna, tako da nemamo subvencije ni za njih. Ostale su samo subvencije za Republički fond za zdravstveno osiguranje – rekao je u nastavku ministar finansija.

 

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Aleksandar
07/11/2022 15:37

Taman za cipovku i frtalj kile čvaraka…