Foto: Tanjug/Rade Prelić
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se očekuje stabilizacija i pad inflacije u Srbiji u narednim mesecima.

-Prema nekim prognozama Narodne banke Srbje, očekujemo da će se inflacija stabilizovati i da će polako u narednim mesecima krenuti da pada dole. To očekuju i u nekim drugim evropskim zemljama, nadam se da će i biti tako – rekao je Mali Tanjugu na pitanje da prokomentariše rast međugodišnje inflacije u našoj zemlji u junu na 11,9 odsto.

Mali je istakao da je Srbija uprkos velikoj krizi u svetu uspela da ostvari privredni rast u prvoj polovini godine, u prvom kvartalu od 4,4 odsto i u drugom od 4,1 odsto.

On je naveo da država kontroliše cene osnovnih životnih namirnica, goriva i energanatam, jer bi u suprotnom cene “otišle u nebesa”, kao što se dešava u nekim razvijenijim zemljama.

Dodaje da vlada u cilju stabilizacije cena razgovara na nedeljnom nivou sa proizvođačima i trgovcima.

Mali je naglasio da je kurs dinara stabilan i da je to možda i najvažniji instrument držanja inflacije pod kontrolom, uprkos ogromnoj krizi.

Napominje da su okolnosti vanredne, usled pandemije, poremećenih lanaca snebadevanja, enegetske krize i sukoba u Ukrajini.

-Onda za posledicu imate da međugodišnja inflacija u junu bude 11,9 odsto, ali bi bila mnogo veća da nismo preduzeli sve ove odluke i mere. Pritom, najveći deo ove inflacije je uvezen. Možemo da konrolišemo cene osnovnih životnih namirnica i energenata, jer je to pod našom kontrolom, ali ne možete da kontrolište uvoz neke robe iz inostranstva pošto je inflacija ugrađena u cenu te robe, u amablažu, karton i razne druge stvari, što sve utiče i na inflaciju kod nas – rekao je Mali.

Dodaje da se sa problemom inflacije, ipak, bolje nosimo od drugih zemalja.

-Ogromni su problemi sa kojima se suočava ceo svet. Svi ekonomisti kažu da ovakve krize nije bilo od Drugog svetskog rata – naveo je Mali i istakao da su cene gasa i struje u svetu drastično povećane, što je dovelo do velikog skoka i rekordne inflacije u Americi, Evropi, Velikog Britaniji…

Mali kaže da evropske zemlje ulaze u recesiju i ljudi ostaju bez posla, kao i da će se pravi efekti krize tek videti na jesen.

Vlada Srbije zbog toga kontroliše cene osnovnih životnih namirnica i država je preuzela na sebe teret krize, naglasio je Mali.

Kaže da se u Srbiji cena struje dugo nije menjala, što je postalo neodrživo i da će to morati da se promeni u budućnosti.

– Uprkos ogromnom rastu cena struje u svetu, mi smo je držali na niskom nivou za privredu i građane. Kontrolišemo i cene goriva i gasa, pokušavamo da zaštitimo životni standard građana što je više moguće – istakao je Mali.

Napominje da Srbija uprkos svemu tome nije zaustavila nijedan veliki projekat i država na vreme izmiruje sva plaćanja i obaveze.

Mali je naveo da se gradi, na primer, 10 novih autoputeva i brzih saobraćajnica, rekonstruišu bolnice, grade novi stadioni, sistemi za kanalizaciju i fabrike prečišćavanje otpadnih voda…

– Nama je stopa rasta BDP-a u prvom kvartalu bila 4,4 odsto, a u drugom 4,1 odsto. Velike i razvijene evropske zemlje su već u recesniji i imaju negativne stope rasta. Mi se i dalje dobro držimo. U prvih šest meseci smo imali 1,4 milijarde evra stranih direktnih investicija. Prošle godine smo imali 3,9 milijarde evra, što je bilo više nego 2019. A i stopa nezaposlenosti nam je danas niža nego 2019. godine – rekao je.

Mali je, takođe, naglasio da su uprkos velikom inflatornom pritisku naše javne finansije stabilne i kurs stabilan, kao i da je vlada kroz fisklani politiku i budžet uspela da obezbedi i dalje relativnu pristojnu i visoku stopu rasta ekonomije, što i daje štabilnost.

Dodao je da je država na računu 15. jula imala oko 190 milijardi dinara i naglasio da smo potpuno likvidni.

-Pokušavamo na odgovoran način da se izborimo sa ovim nedaćama -poručio je Mali.

Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments