Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Od 15. marta počeće prijavljivanje za penzionersku karticu na koju pravo ima 1,65 miliona građana, rekao je ministar finansija Srbije Siniša Mali, saopštilo je ministarstvo.
Mali je podsetio da su penzioneri u Srbiji od 1. novembra 2022. godine dobili uvećanje penzija od 9%, a da su im potom penzije još jednom povećane od 1. januara ove godine za 12,1%, što je povećanje od 20,8% kumulativno, i najveće do sada.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
– Međutim to nije sve, već kako bi dodatno pomogli i podržali naše najstarije sugrađane i poboljšali njihov životni standard, pripremamo nove penzionerske kartice za brojne popuste i pogodnosti koje će penzioneri u Srbiji moći da koriste počev od 1. oktobra ove godine – rekao je Mali.
On je naglasio i da će država započeti akciju kako bi privukla što više društveno odgovornih kompanija da se uključe u projekat sa penzionerskom karticom i na taj način pomognu i podrže penzionere i njihov životni standard.
– Cilj nam je da privučemo što više kompanija da se uključe u našu akciju i na taj način pokažu društvenu odgovornost. Iako se početak prijave tek očekuje, za sada, između ostalog znamo, da će popuste penzionerima obezbediti neki veliki trgovinski lanci – naveo je Mali.
Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Rekao je da je reč o “novoj generaciji” penzionerskih kartica, koje će biti značajno unapređene u odnosu na postojeće koje sada izdaje PIO fond, jer će nove kartice nuditi mnogo više pogodnosti.
Objasnio je i da će penzioneri korišćenjem kartice moći da prikupljaju bodove koji će im omogućiti dodatne popuste i pogodnosti, a podsetio je i da je PIO fond pripremio informativni Vodič za penzionere koji se već distribuira na njihove kućne adrese.
U vodiču se nalaze tekstovi u vezi sa istorijatom penzijskog sistema u Srbiji, koji ove godine obeležava vek postojanja, o odmoru u banjama, društvenim aktivnostima koje se organizuju putem udruženja penzionera i dnevnih centara i klubova za najstarije i o digitalnoj edukaciji starijih.
beta
5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ibojka Litričin
18/02/2023 02:21

Mislim da jedan penzioner treba od penzije pristojno da živi zna se koliko je potrošačka korpa plus komunalije,nismo mi radili ceo radni vek da prosimo ko će se smilovati da nam pomoću nekih kartica pomaže

Pavel
18/02/2023 07:09

Da li tu karticu dobijaju svi penzioneri ili samo koji se prijave?

Misa
18/02/2023 10:00

Već je imamo, seniorska kartica?

karoly
20/02/2023 09:15

Neka daju šta smo pošteno zaradili a mi ćemo već znati šta dalje.Da mi oni određuju šta ću ne dolazi u obzir,banje more šta mislie mi ne znamo šta nama treba.Necu milostinju.

t to

Vesna
22/02/2023 14:23

Neka mi Vučić za početak vrati mojih 5000 eura, koje mi je godinama uzimao bez saglasnosti!! Ne treba mi još jedna besmislena kartica, dovoljna je Dina, koju nikad ne koristim, a morala sam da je uzmem!!