Foto: Ministarstvo finansija

Ministar finansija Siniša Mali gostovao je u Jutarnjem dnevniku RTS-a.

Na samom početku gostovanja ministar Mali je govorio o važnosti novog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

– Danas misija MMF-a kreće sa posetom Srbiji. Naredne dve nedelje će biti u Beogradu i razgovaraćemo o velikom broju tema. Razgovaraćemo sa MMF-om o krizi u svetu i načinu na koji ova kriza u svetu utiče na srpsku ekonomiju, aranžmanu postojećem koji ističe u januaru 2023. i to nam je upravo jedna od tema. Ako pogledamo rezultate od 2015, od kada Srbija sarađuje sa MMF-om, mi smo uspeli da ostvarimo veliki broj reformskih ciljeva. Samo od 2018. do danas 26 velikih reformskih ciljeva, ostalo je još pet za narednih nekoliko meseci. I pogledajte sada našu ekonomiju, od 2015, od kada smo krenuli sa velikim reformama, mi smo uspeli da odgovorimo jako i snažno na krizu koja se zove kovid 19. Sa 8,8 milijardi evra smo pomogli našu ekonomiju. Poslednje dve godine imali smo kumulativno najbrže rastuću ekonomiju u Evropi, imaćemo ove godine preko 60 milijardi evra BDP-a, a 2010. bila je 33 milijarde; danas imamo istorijski najnižu stopu nezaposlenosti koja je 8,9 posto, a 2012. bila je 25,9 posto. Upravo aranžman sa MMF-om nam je pomogao da sprovedemo reforme brzo i uspešno, da naša zemlja bude efikasnija i konkurentnija, samo za prvih devet meseci preko tri milijarde evra stranih investicija ušlo je u Srbiju, uprkos krizi – rekao je Mali.

Država je preuzela najveći teret krize na sebe, istakao je on, i dodao da će se sa MMF-om razgovarati o nastavku aranžmana kako bi se nastavilo sprovođenje reformi koje već uspešno sprovodimo i koje smo započeli pre par godina.

– Udeo javnog duga u BDP-u danas je 53,7 posto, mnogo ispod nivoa mastrihta od 60 osto, a i mnogo razvijenije zemlje od nas su na preko 100 posto ili preko 200 posto udela javnog duga u BDP-u.

Razgovaraćemo i o finansijskom delu aranžmana. Kamate idu gore, novac je sve skuplji i skuplji.

Foto: Printscreen/rts.rs

Srbija ima dovoljno para na računu

– Mi sada na računu imamo preko dve i po milijarde evra na računu i potpuno smo likvidni. Želimo da vidimo kako će se stvari razvijati u budućnosti. Svesni smo svi ogromne energetske krize i povećanja cena energenata. Naš cilj je da obezbedimo i dovoljno gasa, goriva, benzina, struje, a opet je teret ove krize država preuzela na sebe – rekao je Mali.

– Cene gasa i struje su kod nas najniže u Evropi – rekao je Mali.

Kako kaže, u krizi koja je zadesila svet, naš cilj je da obezbedimo dovoljno svega za naše građane.

– Kriza je možda tek krenula, ali mi hoćemo da budemo spremni, kao što smo bili spremni za koronu. Hoćemo da pomognemo, da budemo prisutni, ako treba da se uveze dodatne struje, da mi taj novac imamo – rekao je Mali.

– Po svim planovima koje imamo mi imamo dovoljno novca. Sa pomoći koju bismo eventualno dobili od Međunarodnog monetarnog fonda, mi smo potpuno stabilni i za narednu godinu, i to je najvažnija poruka koju imam sa građane Srbije – naveo je Mali.

– Vodimo odgovornu ekonomsku politiku, i to je i moj odgovor za kritičare koji šire paniku bez razloga. Javni dug je u odnosu na BDP 53,7%. Imamo dovoljno novca na računu, odgovorno vodimo politiku, nabavljamo i uglja, imamo dovoljno gasa, i dalje kontrolišemo cene dizela, goriva, osnovnih životnih namirnica, pokušavajući tako da držimo pod kontrolom inflaciju u Srbiju. Država radi sve što može i hoćemo to da nastavimo i za narednu godinu. Kao što je predsednik rekao, ova zima će biti teška, ali mi moramo da se pripremimo i za onu narednu koja dolazi. Veoma dobro vodimo ekonomsku politiku i zato želimo i MMF na svojoj strani, do sada smo se pokazali kao dobri partneri. Hoćemo da otvaramo fabrike i dalje, da privlačimo investicije.  Mi nijedan projekat nismo zaustavili do sada – istakao je ministar.

Povećanje plata i penzija

Kako je istakao, očekuje da ćemo do kraja naredne nedelje imati i novu Vladu i da će odmah uslediti rebalans budžeta.

– Mi imamo 170 milijardi dinara veće prihode ove godine nego što smo planirali i hoćemo da ih raspodelimo na pravi način. Dve su velike stvari koje je i predsednik obećao. Idemo sa povećanjem penzija od 1. novembra od 9 posto i onda opet u januaru 12%, ukupno 20,8%, a ide i proces pomoći mladima – najavio je Mali.

Novčana pomoć mladima

– Od 1. do 14. decembra biće otvoren proces prijava za novčanu pomoć od 5000 dinara mladima, i pozivam sve mlade da se prijave. 15, 16, 17. u tim danima pred Novu godinu, kao što je predsednik i obećao, mi ćemo taj novac isplatiti mladima – rekao je ministar.

Već smo usvoji odluku o povećanju minimalne zarade 14,3%.

– Od 1. januara ide povećanje plata u javnom sektoru 12,5%, 25% za pripadnike naše vojske. – rekao je Mali.

– Ispunjavamo svako obećanje koje dajemo, vodimo odgovornu ekonomsku politiku, borimo se, jer svaki dan se vesti menjaju iz sveta, mi hoćemo da budemo oaza sigurnosti za naše građane, i da gradimo kako je predsednik rekao taj takozvani “finansijski bafer”, da imamo dovoljno rezervi kako bismo u bilo kom trenutku u budućnosti mogli da reagujemo – naglasio je ministar Mali.

Kako je istakao, neće biti problema u finansiranju ministarstava, jer sva nova ministarstva predstavljaju preraspodelu postojećih.

– Najvažnije je da vlada bude efikasna, da bude sposobna da odgovori na sve ove izazove, da obezbedimo rast, da očuvamo životni standard Srbije, to su za nas najvažnije stvari – rekao je ministar.

novosti.rs/rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments