FOTO: SHUTTERSTOCK / RAS SRBIJA
Svim majkama sa troje dece, koje u radnoj knjižici imaju najmanje 15 godina staža, treba dodeliti nacionalnu penziju, a jedan od roditelja deteta sa smetnjama u razvoju mora da dobije status roditelja-hranitelja. Ovo je inicijativa Saveza samostalnih sindikata Beograda koju su podneli premijerki Ani Brnabić i ministarstvima za rad i brigu o porodici.

Kako naglašavaju u ovom sindikatu, opšta demografska kriza i pad nataliteta glavni su razlozi zbog kojih bi, pored postojećih mera populacione politike, trebalo uvesti i nove.

– Porodice sa više dece u našoj zemlji susreću se sa brojnim teškoćama, pa je neophodno pojačati mehanizme zaštite – kaže Dragan Todorović, predsednik SSB. – Nacionalna penzija se sada dodeljuje za poseban doprinos nacionalnoj kulturi i sportu, a majke koje su rodile troje i više dece zaslužuju da budu svrstane u kategoriju onih koji su, takođe, dali jednu vrstu posebnog doprinosa svojoj zemlji.

On smatra da bez ovakve stimulativne odluke za podsticaj majkama da rode više dece, Srbija neće imati kome da prenese svoje nasleđe.

U SSB naglašavaju i da je neophodno izmeniti Zakon o socijalnoj zaštiti, kako bi se sprečilo izmeštanje mališana sa posebnim potrebama iz njihovih primarnih porodica.

– NJima su neophodni celodnevni nadzor i nega, pa bi zato njihovi roditelji trebalo da dobiju ista prava kao i hranitelji. Cilj dopune pomenutog propisa je da deca ne moraju da se daju trećoj osobi, jer roditelji nisu u mogućnosti da brinu o njima – ističe Todorović.

– Ako bi im država priznala prava iz statusa hranitelja, to bi bilo višestruko korisno. Iznos novca koji se već izdvaja ne bi u ovom slučaju bio veći, a deca bi ostajala u svojim porodicama – smatra podnosilac inicijative.

novosti.rs

5 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ljubisa
10/03/2022 09:37

Zasto samo zenama koje imaju radni staz 15 god,majke sa manjim ili bez staza nisu majke a imaju trojeje dece,treba svim majkama da daju peziju,svi se borimo za zivot,sve zene glasaju,i uvecale natalitet,zasto ih deliti ,Pozdrav

Mira
10/03/2022 19:29
Reply to  Ljubisa

Presvega majkama sa troje dece.iz mog iskustva majka mojih unuka ,a troje je ,izgara i samohrana je.Sve majke su heroji ali,danas je to jako tesko…

Ns majka
10/03/2022 14:28

Svim majkama a ne samo koja ima staz.

Zoran
10/03/2022 21:28

Sta bre lupate bez veze.Dajte normalne plate i pristojan decji dodatak kao sve normalne države.Kakve penzije jbt.

Sandrita
17/05/2022 21:59

I da li je usvojen zakon?