Foto: Wikipedia

U Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića održaće se manifestacija “Muzeji, održivost i blagostanje” u trajanju od 15. do 19. maja, ulaz za sve zainteresovane je slobodan

Radno vreme tokom trajanja Manifestacije: 10.00 – 20.00 časova.

Foto: Promo

Ovo je prateći program:

ponedeljak, 15. maj i utorak, 16. maj
17.30 – 19.00 časova

Radionica ilustracije Nacrtaj svoju priču u postavci izložbe „Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić – ilustracije iz Zaostavštine Ljubice Cuce Sokić iz Narodne biblioteke Srbije”

U nedelji manifestacije Muzeji za 10 u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića održaće se dvodnevna radionica ilustracije, na kojima će zainteresovani imati priliku da upoznaju i primene osnovne teorijske i praktične postulate ilustratorskog rada. Polaznici će moći da istraže načine na koje je moguće predstaviti osnovne narativne elemente iz priče kroz likovnu formu, koji su mogući izvori inspiracije za ilustratorski rad, kao i da primene stečena znanja i realizuju svoju ilustraciju putem tehnika pastela, kolaža, akrila i crtačkih tehnika. Potrebno je da polaznici na radionicu ponesu svoju omiljenu knjigu. Za učešće u programu nije potrebno prethodno znanje. Radionica je namenjena svim starosnim grupama, a likovni pribor je obezbeđen. Potrebno je da se zainteresovani prijave na radionicu putem e-mail adrese: ilustracija10@gmail.com ili da se jave Zvezdani Đuričić na broj telefona: 021/2215-663.

Foto: Poklon zbirka Rajko Mamuzić

Sreda, 17. maj
18.00 časova

Predavanje Da li je dečja ilustracija uvek namenjena samo deci?
Ana Rakić

Predavanje muzejskog savetnika Ane Rakić razmotriće dileme koje često nameće dečja animacija, ilustrovana literatura i periodika – šta se krije iza ilustracije za decu i koji su to kvaliteti i poruke sadržani u njoj? Izlaganje će pokušati da pronikne u glavne izvore inspiracije najplodnijih i najprepoznatljivijih dečjih ilustratora XX veka, kao i u značaj simbolizma, antropomorfizma, kao i klasicističkih arhetipova koji su, kroz ilustraciju, postali noseći kulturološki fenomeni u svesti dece i odraslih.

Foto: Poklon zbirka Rajko Mamuzić

četvrtak, 18. maj
18.00 časova

Obeležavanje Međunarodnog dana muzeja: Projekcija TV filma „Slikari i vajari – Ljubica Cuca Sokić”

U okviru pratećeg programa izložbe Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić, u Galeriji likovne umetnosti poklon zbirci Rajka Mamuzića biće prikazan dokumentarni film o ovoj autorki, iz serijala „Slikari i vajari”, redakcije obrazovnog programa Televizije Beograd. Film iz 1986. godine prati slikarkin razvoj stvaralaštva od početaka u Umetničkoj školi u Beogradu kada razvija sopstveni izraz u okvirima intimizma. Boravak u Parizu od 1936. godine je inspiriše na nastavak slikanja u domenu umerene apstrakcije, dok u posleratnom periodu dolazi do redukcije crteža i dominacije bojenih površina. Film je sniman i ateljeu Ljubice Cuce Sokić, u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu i Narodnom muzeju. Pored Ljubice Sokić, u filmu govori i njen kolega i istoričar umetnosti Aleksa Čelebonović.

Urednik: Ibrahim Hadžić, režija: Gojko Škarić, scenario: Nikola Kusovac.

Petak, 19. maj
18.00 časova

Veče ilustratora: Ilustracija kao specifičan oblik umetničkog pripovedanja
Mr Ivica Stevanović i Danilo Lalović

Profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu mr Ivica Stevanović na predmetima Ilustracija, Strip i Dizajn knjige i saradnik Danilo Lalović će u prostoru Galerije likovne umetnosti poklon zbirke Rajka Mamuzića publici predstaviti elemente nastanka ilustracije, kao i proces nastanka ilustratorskog rada. Oni će prikazati evolutivni tok kreacije idejnog koncepta putem adaptacije vizuelnog jezika u odnosu na tok radnje odabranog narativnog sadržaja (literarnog predloška) i njegovo usklađivanje sa zadatom formom, žanrom ili vremensko-istorijskim odrednicama. Publika će moći da se upozna sa različitim tehnikama izvođenja ilustracije – od tradicionalnih likovnih tehnika do digitalnog slikanja.

Tokom trajanja Nedelje muzeja posetite Selfie Room u prostoru izložbe

Posetioci će u kutku za čitanje u okviru izložbe Otkriveni svet ilustracije Ljubice Cuce Sokić moći da naprave selfi sa slikarskim priborom Ljubice Sokić i sa junacima njenih najlepših ilustracija dečje literature, kao i da prelistaju neke od dečjih knjiga koje je ilustrovala.

Foto: Poklon zbirka Rajko Mamuzić

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments