Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Kada se sve utiša, kada padne noć, u svoju malu radionicu ulazi Marija Ostojin, vlasnica brenda “Tartea Lux” kozmetike. Sama sprema sve preparate, a kaže da deluje naspavano zbog svoje kozmetike i prirodnih sastojaka koji su njen sastavni deo. Marija je čuvarka tradicije, jer joj sve recepture za pravljenje krema i preparata deli njena 90-godišnja baka, koja je 50-ih godina prošlog veka završila kozmetičku školu. 

Marija Ostojin je vlasnica novosadskog brenda prirodne kozmetike “Tartea lux”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Baka pravi kreme 55 godina. Ona svojim sugestijama oplemenjuje moje preparate. Ona me je i naučila da ih pravim, iako sam prošla sertifikovanu školu za pravljenje prirodne kozmetike kod magistra farmacije u Beogradu. Nakon dve godine testiranja, uspela sam da nađem prave mere i sada je tu moja kozmetika- rekla je za NS Uživo Marija.

Marijin tonik za lice je predupređena verzija tonika njene bake, koja je isti pravila od ružine vodice koje je sama potapala u vodu i alkohol, ispričala nam je sagovornica.

-Moj tonik je malo drugačiji. Ja sam pomešala ružu i kamilicu, a to se pokazalo kao nešto najdelotvornije. Uvek mi je govorila da na masniju kožu idu masnija ulja. Što više nešto “smeta” može ustvari pomoći- istakla je vlasnica brenda.

Na svim proizvodima nalazi se i spisak sastojaka koji ga čine, a rok za korišćenje je šest meseci jer Marija upotrebljava minimalan procenat konzervansa.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Gold serum obožavaju sve žene i može se koristiti i za dnevnu i za noćnu negu, a sadrži 23- karatno zlato. Ono što još vole žene su kreme, a obe sadrže ulje koštice grožđa. Porcelanska maska je takođe nešto što sam nasledila od bake, koja se koristila još pre 50 godina. Baka mi je najviše prenela način na koji se kreme prave, a uskoro će izaći i limitirana serija baš njene kreme, koja je malo masnija. I pre pola veka ona je maslinovo ulje, ulje koštice grožđa i ulje suncokreta mešala i mazala oko očiju. Zato sada nema nijednu boru- rekla je kroz osmeh Marija.

Ulje koštice grožđa služi za podmlađivanje i zatezanje kože, a posebno se koristi za područje oko očiju. Ovo ulje se pokazalo i kao dobro za eliminisanje bora i strija. Od tradicionalnih preparata Marija u svoje proizvode dodaje i pantenol, koj najbolje održava vlagu kože. Tu je i ulje koštice kajsije, koje je prema nekim staroegipatskim spisima koristila i jedna od najlepših žena u istoriji Kleopatra. Ovo ulje blagotvorno deluje na kožu, nokte i kosu. Ulje koštica kajsija je takođe dobro za smanjivanje vidljivosti bora.

Porcelanska maska meša se sa malo destilovane vode ili čajem kamilice i nanosi na lice; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Od ranih nogu Marija je upijala sve što baka radi i da nije bila pokretač svega Marija sada ne bi imala svoj brend. Međutim, meseci i meseci su joj bile potrebni kako bi dobila teksturu koju sada njene kreme imaju.

-Ja tek planiram da njene stare recepte oživim, kao što su masti za hlađenje na primer. Velika želja mi je da jednog dana imam i svoju malu radnju u kojoj će zainteresovani moći da dođu, probaju i upoznaju se sa mojim proizvodima- kazala je Marija.

Sagovornica nam je predložila i rutinu nege kože njenim proizvodima za noćnu i dnevnu varijantu. Nakon umivanja, potrebno je staviti tonik. Nakon njega, za dnevnu varijantu, ide i hijaluron buster koji se nanosi sa nekoliko kapi na celo lice. Ona ističe da nakon hijalurona krema za lice nije potrebna, ali da ima dama koje svakako vole da ih nanose kao deo nege svog lica. Za one koji imaju suvlju kožu, umesto hijalurona bi trebalo da stavljaju uljani serum.

-Za večernju negu, nakon skidanja šminke, opet ide tonik jer on pruža bolje delovanje aktivnih supstanci koje se nalaze u kremama koje ćete naneti nakon njega. Noćna krema je obavezna, zatim i retinol serum. U moj noćnoj kremi je i shea buter, pa je ona masnija i bolja za noćnu varijantu, sadrži i koenzim Q10, koji je učinkovitiji noću dok odmara celo telo- otkrila nam je Marija.

Gold serum se ne zove bez raloga tako, on sadrži čestice 23-karatnog zlata; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ideja za kozmetiku se rodila iz toga da Marija nasledi svoju baku. Ali, još dve važne figure su utkane u čitavu priču. To su Marijine ćerke.

-Naziv Tartea izveden je od imena mojih ćerki- jedna je Tara, a druga Teodora. One su i moja pomoć, znatiželjne su, trude se da prate i gledaju. Mene u nazivu nema nigde, ali to sam ja- njih dve- rekla je Marija.

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments