Foto: Britta Pedersen / POOL / AFP
Prema nezvaničnim informacijama, Elon Mask je već otpustio glavnog izvršnog direktora Tvitera Paraga Agravala, glavnog finansijskog direktora Neda Segala i glavnog pravnog službenika Vijaju Gadu, koje su iz zgrade ispratili obezbeđenja.

Optužio je otpuštene da su ga doveli u zabludu o broju lažnih korisničkih naloga ili t. i. botovi na društvenoj mreži, koje je pre mesecima naveo kao razlog za odustajanje od preuzimanja.

Zatim se, nakon tužbe Tvitera, predomislio i ipak kupio društvenu mrežu za 54,2 dolara po akciji, što ukupno iznosi oko 44 milijarde dolara (44 milijarde evra).

Tviter tek treba da zvanično potvrdi kupovinu, ali su zvaničnici potvrdili Bi-Bi-Siju da je posao završen. Promenio je svoj Tviter profil u “Glavni Tvit” i jutros je tvitovao “ptica je oslobođena”. Engleski izraz Tveet odnosi se na zvuk cvrkuta ptica.

Suočavanje sa botovima i cenzurom

Mask je najavio da želi da “porazi” botove, stvori algoritme koji određuju kako se sadržaj predstavlja korisnicima i spreči da Tviter postane “eho komora” za mržnju i podele, čak i kada planira da okonča cenzuru i uklanjanje kontroverznih postova.

On je pre izvesnog vremena najavio da će ponovo dozvoliti bivšem predsedniku SAD Donaldu Trampu, čiji je korisnički nalog suspendovan zbog podsticanja napada na Kapitol, na Tviteru.

Najavljena su velika otpuštanja

Pre nedelju dana Vašington post je objavio da Mask planira da otpusti 75 odsto radne snage, ili 5.600 zaposlenih. Očekuje se da će u četvrtak uveriti zaposlene da otpuštanja neće biti tako obimna, preneo je Blumberg.

Ipak, prema Rojtersu, on je već otpustio rukovodstvo Tvitera, ostavljajući budućnost 7.500 zaposlenih nejasnom.

Najbogatiji čovek na Zemlji objavio je u četvrtak da Tviter nije kupio da bi gomilao bogatstvo, već da bi „pomogao čovečanstvu koje voli“.

Kurir.rs/RTV SLO

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments