Foto: CNBC

Protesti koji potresaju Iran zbog smrti 22-godišnje devojke u policijskom pritvoru proširili su se na najmanje 50 gradova, čak i kada policija hapsi i ubija demonstrante u nasilnom obračunu.

Iran je optužio zapadne lidere da pokušavaju da „naruše njegov suverenitet“ dajući komentare u kojima podržavaju demonstrante ljute zbog smrti mlade žene koju je pritvorila moralna policija te zemlje.

-U nedavnim nemirima, politički lideri Amerike i Evrope, njihovi mediji, iskoristili su tragični incident pod istragom i sa sloganom podrške pravima iranske nacije. Učinili su sve što su mogli da podrže nerede- navodi se u Instagramu u saopštenju portparola iranskog ministarstva spoljnih poslova u ponedeljak.

Foto: Newsweek

Protesti su prerasli u antivladine skupove širom zemlje, privlačeći masu ljudi na ulice širom zemlje i pozivajući na štrajk širom zemlje u ponedeljak i sredu.

Žene širom Irana protestuju zbog obaveznih pravila oblačenja u zemlji, a video snimci su postavljeni na internetu na kojima se vide žene kako pale svoje hidžabe i šišaju kosu na javnim ulicama.

Protesti širom zemlje koji dovode u pitanje autoritarno rukovodstvo Irana, koji sada traje 11. dan, podstakli su niz pritužbi: urušavanje ekonomije, drska korupcija, zagušljiva represija i socijalna ograničenja koja je izrekla šačica starijih sveštenika. U ponedeljak demonstranti nisu pokazivali znake jenjavanja, kao ni oštra nastojanja vlade da ih potisne uprkos međunarodnoj osudi. Do sada je ubijeno 76 ljudi, a uhapšeno više od 1.200.

Demonstracije podrške ženama u Iranu održane su i u Parizu, u nedelju.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments