Foto: SmartParents

Doktor Džejms Hind, sa Univerziteta Trent u Notingemu, formula koja glasi T = 70 + 0.5E + 15F – 10S ključ je koji roditelji mogu primeniti kako bi izračunali verovatnoću izliva dečjeg tantruma na zadnjem sedištu automobila.

Istraživanje se temelji na odgovorima 2000 roditelja, a pokazuje da vreme (T) koje će tipičnom detetu biti potrebno da “podivlja” za duge vožnje kolima iznosi 70 minuta.

Izgledi za to smanjuju se svakim minutom tokom kojeg se dete zabavlja (E), dok će hrana (F) omogućiti roditeljima da odlože tantrum za 15 minuta.

Vožnja više dece (S) u automobilu, međutim, skraćuje vreme za početak ispada za 10 minuta.

Foto: Raising Children Network

Pitanje “Kad ćemo stići?” prosečno dete će postaviti nakon 32 minuta nakon početka vožnje. I tako još barem četiri puta tokom putovanja. Istraživanje je pokazalo da je to glavni uzrok dečjeg nemira, po iskustvu 68 posto roditelja, a slede predugo putovanje (62 posto) i glad (57 posto).

-Ako imate samo jedno dete i uspevate da ga zabavite i povremeno podmitite hranom, mogli biste da dobijete dva sata vožnje bez “divljanja”. Nažalost, dvoje dece bez zabave i grickalica može izazvati haos već posle 40 minuta. Grickalice su važne, ali postoji granica do koje mere mogu pomoći, pa ih dozirajte na maksimalno dva puta u sat vremena. Zabava je ključna, ali čak i to ne uspeva kod dugih putovanja. Pauze u vožnji kako bi ‘resetovali vreme’ su važne da bi se sprečili tantrumi, ali i da vas vožnja ne umori- rekao je dr Hind.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments