Foto: Privatna arhiva

Novosadska gimnazija “Svetozar Marković” jedina je škola iz Srbije koja je dobila priliku da u Briselu, zajedno sa predstavnicima škola iz 33 zemlje, učestvuje u dvodnevnoj debati “Globalno zagrevanje”.

Lenka Stević, Relja Jocić i Strahinja Đukić, predstavljaju svoju školu i zemlju u uzem krugu od osam država, i svoj program prezentovali su javno pred članovima Evropskog parlamenta. Gimnaziju je u februaru posetio predstavnik Evropske komisije, koji je mladom i talentovanom timu održao prezentaciju i uputio ih u samo takmičenje.

-Naša ideja s kojom smo predstavljali našu školu i državu je bila da se mnogobrojne deponije koje postoje u Novom Sadu, i generalno u Srbiji, da se pretoče u velike podzemne bunkere i da se u njima nakon 10-15 godina raspadanja smeća, da se tu akumulišu razni gasovi, kao što su ugljen-dioksid metan- rekao je maturant Strahinja Đukić.

Lenka je istakla da je čitav samit bio održan na engleskom jeziku, ali da im to nije bilo ni najmanje teško, dok je Relja bio izabran za predstavnika njihove ideje. Prema glasovima publike njihov projekat “Global Worming, Global Worning” izabran je za najbolji.

Oni se nadaju da će ovog oktobra otići u Strazbur, gde će i uživo sve zaseniti svojom idejom.

Ivona Karan

 

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Pero Nikić
25/03/2021 12:50

Alal vera

Борис
29/03/2021 18:35

Па треба похвалити децу.
Али ако им је текст написала политички подобна особа па још на еглеском то мора да је било много добро!
Грета је изнела свој став пред УН. Дошла је јахтом сама! Страхота! Да би се направила јахта загадила је пола африке.
Сећам се излагања једног комунистичког само изабраног говорника на конгресу КПЈ који је читао на енглеском било је много смешно а обавезан пренос. Јовић или тако нешто