Avion koji se srušio kod grada Kavala na severu Grčke ukrajinski je Antonov An-12BK koji je leteo iz Niša za Aman, objavio je portal “Flajtradar 24”.

Kao se navodi na Tviter nalogu tog portala, u pitanju je avion ukrajinske kompanije “Meridijan”. Takođe se navodi da su poslednjih 5 letova An-12, sa registracijom UR-CIC, bili ka Parizu, Sarajevu, Beogradu, Ankari i Nišu.

Koordinator operacija grčke vatrogasne brigade general-potpukovnik Marios Apostolidis, rekao je da je velika akcija počela oko 6 sati ujutru.

Pirotehničari su prvi pristupili licu mesta kako bi se uverili da nema eksploziva i opasnih materija i dali zeleno svetlo za nastavak operacije.

“Prišli smo sa maskama na 50 metara i videli smo deo trupa. Mnogo je materijala razbacanog po poljima. Teren mora da bude stabilan i bezbedan za ulazak spasilaca, zbog čega će biti podignut dron kako bi se sagledalo stanje na terenu”, naglasio je Apostolidis.

Avion je poleteo iz Niša u 20.26 sati, ali je na oko pola puta preko Egejskog mora napravio zaokret nazad prema kopnu.

“Flajtradar24” navodi da je poslednji signal iz letelice poslat u trenutku kada je avion bio na visini od oko 106 metara, oko 36 kilometara od aerodroma u Kavali.

Grčki mediji su javili da se teretni avion koji je leteo iz Srbije za Jordan srušio u blizini Kavale.

Iako nije potvrđeno, prema pisanju portala Prototema, ima indicija da je u avionu bilo municije zbog čega je koordinaciono telo odlučilo da pošalje poruku stanovništvu u naseljima Paleohori i Antifilippi, da ostanu u svojim domovima sa zatvorenim prozorima jer će tokom jutra trupu aviona prići specijalni timovi.

Veruje se da je u padu aviona poginulo svih 8 članova posade.

Izveštaji sugerišu da je avion u vazduhu izgubio četvrti motor i da se pre pada zapalio.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments