Fоtо: Three Fest

Poreklo naziva festivala zasniva se na trouglu odnosa, koji je postavio Piter Bruk, u okviru jedne predstave: unutrašnji odnosi izvođača, međusobni odnosi izvođača na sceni i njihov odnos sa publikom.

Večernji program čine predstave koje se bave istraživanjem korena fizičkog iskazivanja u bilo kom praznom prostoru koji možemo nazvati otvorenom pozornicom.

Svečano otvaranje prvog Međunarodnog festivala savremenog teatra THREE FEST (3 FEST), koji se održava u Novom Sadu, biće u petak, 4. novembra, a festival će trajati tri dana, do 6. novembra.

Prvi 3FEST festival, pod sloganom „Poreklo“ (ORIGINS), baviće se pitanjem mitologije, nastanka, odluka i direktnog uticaja prošlosti na današnji razvoj čovečanstva.

U glavnom programu festivala biće prikazane tri predstave, iz Slovenije, Hrvatske i Srbije, koje su stvaralaštvo nekih od najznačajnijih imena pozorišne režije: Ivice Buljana, Matije Debeljuha i Livije Pandur.

Predstava Sliparija, prema istoimenom delu Milana Rakovca, u izvođenju Istarskog narodnog kazališta u režiji Matije Debeljuha, otvoriće ovogodišnji, prvi 3FEST, 4. novembra, u 19.30 časova, na velikoj sceni Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz.

Sledećeg dana, 5. novembra, biće izvedena predstava Turingov stroj Benoa Solea, u izvođenju Mini teatra iz Ljubljane, u režiji Ivice Buljana. Predstava se igra takođe na velikoj sceni Novosadskog pozorišta Ujvideki Szinhaz, u 19.30.

Festival se zatvara u nedelju, 6. novembra baletom Hazarski rečnik – lovci na snove, rađenom po motivima romana Milorada Pavića, u režiji Livije Pandur, Baleta Narodnog pozorišta iz Beograda.

Ovo veliko baletsko ostvarenje u jednom činu biće izvedeno na sceni Jovan Đorđević Srpskog narodnog pozorišta, u 19.30 časova.

Ulaznice su u prodaji na Biletarnici Srpskog narodnog pozorišta, za predstavu Hazarski rečnik, i Novosadskog pozorišta, za predstave Sliparija i Turingov stroj

U okviru pratećeg programa biće prikazane studentske predstave Kući Akademije umetnosti iz Novog Sada i Lola Montez Akademije umetnosti iz Prištine.

Kao deo pratećeg programa biće održana i radionica koja će kroz primenu sistema vežbi Grotovskog uvoditi elemente hatha yoge, odnosno vežbe disanja.

3FEST LAB je laboratorija glasa, ispirisana tradicijom hatha joge, uključujući Laboratorijsko pozorište Grotovskog, koje se fokusiralo na istraživanje složenosti glumačke umetnosti.

3FEST LAB nudi uvod u osnove hatha joge sa akcentom na razvoj ličnog, intimnog i jedinstvenog elementa disanja koje za cilj ima razvoj glasa, kao najosetljivijeg instrumenta glumca.

Danas.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments