Foto: Screenshot Kurir TV

Kažu da se danas, na Sretenje, sreću i razdvajaju zima i leto, dani postaju duži, a noći kraće.

A da li se zima produžava ili je vreme za toplije dane, može da nam pokaže i ponašanje medveda. Upravo su Miša i Uroš, medvedi iz Beogradskog zoološkog vrta, predvideli kakav nas ostatak zime čeka.

– Ove godine su se medvedi složili s našim meteorolozima i potvrdili prognozu da će biti toplije vreme. Treba reći da medvedi u zoološkom vrtu ne spavaju pravi zimski san, pa u ovo doba izlaze kako bi jeli. Pitanje je da li se posle doručka vratiti u brloge ili se neće uplašiti senke. Koliko vidim, dobro su raspoloženi i ostaće napolju – kaže Kristijan Ovari, biolog zaposlen u Beo zoo vrtu.

O njihovim prognozama Ovari kaže da, koliko je njemu poznato, nisu omanuli, ali da je izazov kako će pogađati ubuduće zbog klimatskih promena.

Foto: Screenshot Kurir TV

– Dosad nas nisu izneverili, ne znam da li imaju dil s meteorolozima. Menja se klima, ali za sada omanuli – dodao je Ovari.

Medvedi Uroš i Miša su otac i sin, međutim, ne provode mnogo vremena zajedno, pa je Ovari dao pojašnjenje za ovakvo ponašanje.

– Medvedi su vrlo samački raspoložene životinje, mužjak i ženka se sreću samo tokom parenja. Majka medvedica je veoma brižan roditelj, brani svoje mečiće, ali ih najuri kad napune dve godine. Oni još par meseci prate svoju majku, ali ona je nepokolebljiva, pa na kraju odustanu.

kurir.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments