FOTO: GOVERNMENT OF EL SALVADOR / EPA
Vlada El Salvadora premestila je dve hiljade osumnjičenih članova bande u novootvoreni “mega zatvor”, što je poslednji korak u kontroverznom pokušaju suzbijanja kriminala koji je doveo do porasta zatvorske populacije te centralnoameričke nacije.

Predsednik El Salvadora Najib Bukele naveo je na Tviteru da će “mega zatvor” biti dom zatvorenika i da više neće moći da nanesu štetu stanovništvu.

Oko 2.000 optuženih članova bande prebačeno je u petak u “Centar za zatvaranje terorizma” kapaciteta 40.000 ljudi, koji se smatra najvećim zatvorom u Americi.

Na video snimku koji je objavio Bukele, vide se zatvorenici obrijanih glava kako trče kroz novi zatvor u ćelije. Mnoge na telu imaju tetovaže sa oznakama bandi.

Bukele je zatražio od saveznika u kongresu El Salvadora da usvoje vanredno stanje prošle godine, koje je od tada nekoliko puta produženo, a koje suspenduje neka ustavna prava nakon dramatičnog povećanja ubistava koja se pripisuju nasilnim bandama.


Od tada je više od 64.000 osumnjičenih uhapšeno.

Hapšenja se mogu izvršiti bez naloga, privatne komunikacije su dostupne vladi, a pritvorenici više nemaju pravo na advokata.

Organizacije za ljudska prava tvrde da su oštećeni i nevini ljudi, uključujući desetine onih koji su umrli u policijskom pritvoru.

Bukeleovo suzbijanje bandi i dalje je široko popularno među Salvadorcima, a ministar bezbednosti zemlje rekao je za Rojters da će se akcije nastaviti dok svi kriminalci ne budu uhvaćeni.

FOTO: PRESS SECRETARY OF THE PRESIDENC / AFP / PROFIMEDIA

Megazatvor u Tekoluci, 74 kilometra jugoistočno od glavnog grada San Salvadora – sastoji se od osam zgrada. Svaka od njih ima 32 ćelije od oko 100 kvadratnih metara za smeštaj “više od 100” zatvorenika, navela je tamošnja vlada.

Vlasti su saopštilei  da kriminalne grupe kao što su MS-13 i Bario-18 broje desetine hiljada članova i da su odgovorne za ubistva, iznudu i trgovinu drogom. Cilj masovnih hapšenja je da bande “potpuno nestanu”, ističe vlada El Salvadora.

RTS, GARDIJAN, ROJTERS, BI-BI-SI

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
26/02/2023 12:59

Ovako cemo jednom aprovesti ove na vlasti, samo gledajte… 🙂

Vidoje
27/02/2023 15:38
Reply to  SNS Uzivo

Hahahaha da da. Vrana vrani oci ne vadi!