Foto: VanoVasaio / Shutterstock
Mercedes-Benz potvrdio je da je nedavno iz svoje muzejske zbirke u Nemačkoj prodao automobil 1955. Mercedes-Benz SLR Coupe privatnom vlasniku za 135 miliona evra, objavio je CNN.

Sa postignutom cenom na tržištu, to je najskuplji automobil prodat u istoriji do sada, kaže Hagerti, kompanija koja prati vrednosti i prodaju kolekcionarskih vozila.

Novac od prodaje osnovaće svetsku fondaciju za stipendije Mercedes-Benza, saopštio je Mercedes.

Prethodna najviša cena za prodaju automobila bila je 70 miliona dolara plaćena 2018. za Ferrari 250 GTO iz 1963.

Primerak Mercedesa koji je nedavno prodat bio je jedan od samo dva prototipa 300 SLR Uhlenhaut Coupe. Vozila stara 67 godina dobila su ime po tadašnjem glavnom inženjeru Rudolfu Uhlenhautu, a smatra se da mogu postići najveću brzinu od 299 km/sat.

Kolekcionarski automobil prodat je na zatvorenoj aukciji, održanoj uz pozivnice u Štutgartu 5. maja iu saradnji sa aukcijskom kućom RM ​​Sothebi’s. Drugi primerak kupea Ulenhaut ostaje u kolekciji Mercedesovog muzeja, navodi se u saopštenju kompanije.

– Trkački automobili od 1930-ih do 1950-ih su retkost na tržištu i većina ih je i dalje u vlasništvu fabrike, tako da je svaki primerak koji se nudi na prodaju veoma tražena roba – rekao je Brajan Rabold, potpredsednik Hagertija.

Hina/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Kolekcionar
23/05/2022 16:36

Vijesti nije tacna.To je Najskuplji Mercedes ,a Najskuplji prodan auto je prodan na aukciji Shotby u Parizu prosle godine Ferari 350 iz 1957 godine za 22200 000 .Prodavao Svajcarac kupac almerikanac