Foto: REUTERS/Juan Medina

Novosadski meteorolog Marko Čubrilo objavio je na svom Fejsbuk profilu prognozu za naredni period, do kraja oktobra, ali i za prvi deo novembra i ujedno otkrio datum kada bi prvi sneg mogao da padne i u nizijama.

Čubrilo je na samom početku napisao da će nad južnim i delom središnjih oblasti regiona pod uticaem slabog ciklona nad Jadranom biti pretežno oblačno, ponegde uz kišu i pljuskove.

Nad ostalim predelima biće uglavnom suvo, a na severozapadu i pretežno vedro. Dnevni maksimum biće od +14 do +22 stepena Celzijusa.

Od petka, pa sve do naredne srede pod dominantim uticajem anticiklona biće stabilno, suvo i relativno toplo vreme. Budući da su noći sve duže, noćno hlađenje je značajno, te će minimalne temperature biti od +5 do +12 stepeni Celzijusa. Dnevni maksimumi biće od +17 do +23 stepena Celzijusa. Ponegde je moguća pojava magle.“

Oko 20. oktobra očekuje se premeštanje jakog, hladnog, fronta koji bi doneo prolazno, ali jače pogoršanje, padavine i osetno zahlađenje uz sneg na planinama.

„Ipak tek za dan ili dva ćemo imati jasniju predstavu o razvoju vremena oko ovog datuma. S druge strane, modeli su dosta složni u proceni da će konkretan zaokret ka hladnijem vremenu ići tek krajem meseca, dok za dane posle 7. novembra trenutno postoji signal za moguću pojavu snega i u nižim predelima“, kaže Čubrilo i dodaje da je ta informacija podložna značajnim izmenama.

On ističe i ono što je za sada izvesno.

„Barem do oko 20. oktobra ostajemo u periodu pretežno suvog i prijatnog jesenjeg vremena, a za dane nakon toga ćemo naknadno videti.“

Kurir.rs/Facebook

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SWsw
13/10/2022 20:50

Druze, za danas si rekao oblacno uz kisu u severnom delu Vojvodine, a ovde u Subotici 22 stepeni i suncano.
Idi gkedaj u karte i bacaj pilece kosti, mozda nesto i pogodis

Patka
15/10/2022 20:55

Mlati kao moja pokojna baba postali su vidoviti zna tacno kada ce pasti sneg isto i ja mislim da cu srati a ja samo prno hahaha

Pox
16/10/2022 10:22

Mogao bi i na obuku kod Milana tarota