Foto: Ilustracija

Nakon što se Arhiv Vojvodine kao ustanova kulture od nacionalnog značaja pridružila apelima rodbine postradale porodice Aničić da se spomen obeležje stradalih predaka sačuva stavljanjem pod okrilje nadležnog zavoda, ovom apelu pridružio se i Centar za nacionalnu politiku.

-S obzirom da naš centar kroz svoje aktivnosti veliki akcenat stavlja na očuvanje kulturnog i istorijskog identiteta države Srbije, nakon što smo proučili i upoznali se sa okolnostima u kojima strada jedan od spomenika žrtava ustaškog zločina u selu Jamena, odlučili smo da se priključimo apelu Arhiva Vojvodine te da podržimo njihovu inicijativu da se spomen obeležje u što hitnijem vremenskom intervalu stavi pod okrilje nadležnog zavoda i tako se sačuva od daljeg propadanja- istakao je Mihailo Janjić iz Centra za nacionalnu politiku.

-Spomenici su živi svedoci stradanja jednog naroda. Nažalost, kroz svoju istoriju smo bili prinuđeni da ih svakodnevno podižemo, kako bi nas podsećali i opominjali da se takvo stradanje nikada ne ponovi. Ivan Aničić njegova supruga Savka i njihova postradala deca Nikola, Sava, Jelka, Gordana i Milenka primer su stradanja našeg celokupnog naroda, dok su njihovi potomci i njihova borba da sačuvaju od zaborava stravičan zločin ustaških hordi, primer kontinuirane borbe naše države. Inače, u malom i pitomom mestu Jamena, za vreme Drugog svetskog rata postradalo je 1.500 stanovnika- dodao je Janjić.

On je takođe napomenuo da će delegacija centra u narednom periodu obići spomenik u Jameni, te nakon toga i zvanično uputiti apel i pismo nadležnim državnim organima.

Podsetimo, ustaše su 1943. godine banule na imanje Aničićevih i kamama, u nekoliko minuta, zatrli porodicu, u sremskom selu Jamena stravična smrt zadesila je majku u blagoslovenom stanju Savku Aničić (38) i njeno petoro dece – Nikolu (11), Savu(9), Jelku (7), Gordanu (5) i Milenka (3), dok je glava kuće Ivan sa grupom meštana već bio deportovan u Jasenovac, iz kojeg se nikada nije vratio.

Parcela na kojoj se nalazi spomenik postradalim Aničićima novi vlasnik obrađuje, ali poljoprivredni radovi ugrožavaju spomenik, koji je već nekoliko puta oštećen – nadgrobna ploča je napukla kada je traktor prešao preko nje, opsek groba je potkopan, a sam spomenik je zagreban plugom.

Pošto su se arhivisti Ivana Petrović i Aleksandar Bursać, kao i Vladimir Mučibabić, operater u procesu digitalizacije, uverili da je spomenik oštećen, direktor Arhiva Vojvodine dr Nebojša Kuzmanović obavestio je čelnike Pokrajinske vlade i ministarku kulture Maju Gojković o želji rođaka porodice Aničić da se spomenik spase od daljeg propadanja stavljanjem pod okrilje nadležnog zavoda.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
07/02/2023 13:43

Svaki put kad drzavna politika zaškripi, pucati narodne mase šovinizmom, to uvek prolazi! 🙂

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo
SNS Uzivo
07/02/2023 13:44

Pitanje za autora, da li je studirao bogosloviju pa bio izbacen sa iste?