Čuveni fizičar i nobelovac Albert Ajnštajn po znanju i naučnim dostignućima bio je daleko ispred svog vremena, ali u isto vreme važio je i za čoveka izuzetno nezgodne naravi. Iza njega su ostala nebrojana besmrtna naučna dela, ali i glas da je bio vrlo težak čovek.

Njegov karakter je umnogome uticao i na odnos sa suprugom Milevom Marić, koja je zbog porodice i njegove karijere zapostavila svoj naučni rad.

Sa druge strane, Ajnštajn je bio veoma ćutljiv, nedruželjubiv, skoro uvek je sedeo sam. Kako su potpuno različite osobe, javnost se uvek pitala kako su se uopšte i zaljubili jedno u drugo.

Pre nego što je diplomirala, Mileva je zatrudnela i rodila vanbračnu ćerku Lizerl. Neposredno pred njeno venčanje sa naučnikom, dete joj je obolelo od šarlaha i od tada joj se gubi trag. Nije poznato da li je preminula od posledica bolesti ili je data na usvajanje.

Sudbonosno „da“ izgovorili su u Bernu 6. januara 1903. Međutim, Ajnštajnova majka nikako nije mogla da podnese Milevu, a nije se ni trudila sa skriva netrpeljivost. Smetala joj je razlika u godinama, to što je snaja zadržala pravoslavnu veru i što je imala jednu kraću nogu. Iako joj je podarila i dva unučeta, nikada je nije zavolela, već je sve više uticala na sina da je ostavi.

Čini se da im je brak bio u krizi od samog početka, smenjivali su se bolji i lošiji periodi. Albert nije bio posvećen mnogo porodici. Šest dana nedeljno provodio u patentnom zavodu, slobodno vreme je posvećivao fizici. A sve više momenata je provodio i sa svojom ljubavnicom, koja mu je bila i rođaka, Elzom Lovental.

Posle jedne žestoke rasprave, Albert je Milevi sastavio “spisak pravila” kojih je očekivao da se pridržava. Lista “zahteva” otkrivena je u jednom Albertovom pismu Milevi, a objavljena je u biografiji “Ajnštajn – njegov život i univerzum”.

ALBERTOVA BRAČNA PRAVILA ZA MILEVU:

I DEO

Vodićeš računa da:

  • da moja odeća i rublje budu održavani u redu
  • da dobijam redovno tri obroka u svojoj sobi
  • da moja spavaća i radna soba budu uredne i naročito da moj sto bude korišćen samo za moje potrebe

II DEO

Odreći ćeš se svih ličnih veza sa mnom, osim ako one nisu neophodne zbog socijalnih razloga.

Pogotovo ćeš se odreći:

  • mog sedenja u kući s tobom
  • mog izlaženja i putovanja s tobom

III DEO

Poštovaćeš sledeća pravila u vezi sa mnom:

  • nećeš očekivati nikakvu intimnost od mene, niti ćeš mi bilo šta prigovarati
  • prestaćeš da razgovaraš sa mnom ako to budem zahtevao
  • napustićeš moju spavaću i radnu sobu ako to budem zahtevao istog trena i bez protesta

IV DEO

Obavezuješ se da me nećeš omalovažavati pred našom decom, ni rečima ni ponašanjem.

Posle godina i godina trpljenja Ajnštajnove preke naravi, Mileva je odlučila da na njihov brak stavi tačku u julu 1914. godine i to samo dan pred Prvi svetski rat. Sa decom je otišla u Cirih. Tek dve godine kasnije Albert je zatražio razvod i zvanično su se razveli 14. februara 1919. Samo nakon nekoliko meseci naučnik se oženio dugogodišnjom ljubavnicom Elzom.

Istorijski zabavnik

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vuk iz Pančeva
12/03/2023 02:00

Genije