Milion muslimanskih vernika u Meki na hadžiluku! (FOTO)

Foto: tanjug.rs

Milion muslimanskih vernika iz celog sveta okupilo se danas u svetom gradu Meki, u Saudijskoj Arabiji, kako bi obavili početne obrede hadžiluka, nakon što je pandemija korona virusa u poslednje dve godine značajno ograničila pristup jednom od najvećih muslimanskih svetilišta.

Ove godine hadž je dozvoljen za milion stranih i domaćih hodočasnika koji su u potpunosti vakcinisani protiv korona virusa, negativni na kovid-19 i imaju između 18 i 65 godina, prenosi AP.

Foto: tanjug.rs
Vlasti procenjuju da je 85 odsto stiglo iz inostranstva.Hadžiluk u Meki je jedan od pet stubova islama.Svaki musliman, po verskom zakonu, dužan je da bar jednom u životu ode na hadžiluk, ako poseduje dovoljno novca za podmirenje troškova putovanja i dobrog je zdravlja i fizički spreman za posetu rodnom mestu proroka Muhameda.

Hodočasnici su ove godine izabrani među milionima prijavljenih putem sistema lutrije na internetu, navodi AP.

U odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, koje je obeležila pandemija korona virusa, vlasti su dozvolile većem broju ljudi da se uputi u Meku.

Samo 1.000 vernika je moglo da obavi hadž u leto 2020, u odnosu na 2,5 miliona učesnika iz celog sveta koliko ih je bilo 2019. godine.

Foto: tanjug.rs

Hodočašće se sastoji od puta u Meku, dolaska u Meku i svetkovine hadžiluka, koji obuhvata devet osnovnih obreda.

Na početku svetkovine hodočasnici su danas obilazili oko Kabe, kockaste građevine koja je centralno svetilište islama i kojoj se muslimani iz celog sveta okreću u molitvama, bez obzira gde se nalaze.

Tokom narednog dana, muslimani će se uputiti na brežuljak Arafat udaljen od Meke petnaestak kilometara, što je obaveza svakog hadžije i sastavni deo obreda hadža, prenosi AP.

pink.rs/nsuzivo.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti