Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Miloš Vučević, budući ministar odbrane u Vladi Srbije, danas je sazvao konferenciju za medije na kojoj je dao ostavku na mesto gradonačelnika Novog Sada, funkciju koju je obavljao najduže u istoriji Grada. On je tom prilikom govorio i o aktuelnim dešavanjima u Novom Sadu, ali i o planovima za budućnost.

Danas na računu Grada Novog Sada, na dan kada podnosim ostavku, ima 7.540.918.715 dinara

-Želim da obavestim javnost Grada Novog Sada da sam jutros podneo zvanično ostavku na mesto gradonačelnika Novog Sada. Ovo je predato predsednici Skupštine grada tako da je protokolarno zavedeno i time smo otpočeli proces koji smo najavljivali i koji se očekivao imajući u vidu izbor Vlade Republike Srbije i neka druga dešavanja, u ovom kontekstu je to sada formalno-pravno. U razgovoru sa predsednicom Skupštine grada i mojim saradnicima dogovorili smo se da sednica Skupštine grada, na kojoj će se birati gradonačelnik grada, bude održana u sredu, 26. oktobra. Što se tiče kandidata za novog gradonačelnika, juče smo na sednici Gradskog odbora Srpske napredne stranke, koja je dominantna u sastavu Gradskog parlamenta, odlukom građana Novog Sada, odlučili da kandidat za gradonačelnika Novog Sada bude sadašnji zamenik gradonačelnika, gospodin Milan Đurić. Mi sa tim predlogom idemo na Skupštinu, Milan će pripremiti tim sa kojim će izaći i predstaviti svoj program rada i sastav Gradskog veća. Iznad svega sam zahvalan Novosađanima što sam imao priliku da vodim Grad punih deset godina. To je istorijska prilika, to niko nije imao u istoriji Grada. Teško je da se ponovi, ali navijam da svako ima šansu kao što sam ja imao. Verujem da sam zalaganjem i trudom pokazao koliko volim Novi Sad i koliko mi je do njega stalo. Sigurno je bilo dobrih i manje dobrih poteza, nikada nisam umanjivao greške. Sve što sam znao podelio sam s Milanom i ljudima koji će nastaviti da vode Grad. Milan Đurić je sa mnom deset godina u Gradskoj kući. Danas na računu Grada Novog Sada, na dan kada podnosim ostavku, ima 7.540.918.715 dinara. To je dve milijarde više nego kada sam bio biran. Tada je bilo govora da smo se otimali za vlast da bismo opljačkali te pare i ne znam šta radili. Ovo su pare svih Novosađana. Nikada nismo imali ispod 50 miliona evra za ovih deset godina na računu Grada. Ponosan sam i na stvari, koje su manje interesantne ljudima, na primer lični pratioci i naravno besplatna obdaništa, koja se danas nakon tri godine podrazumevaju. Subvencije za privatne vrtiće i rekordan broj mališana, a to je nešto što smo sačuvali i u doba korone. Hvala svim građanima Novog Sada na podršci i prilici da vodim Grad, da budem upisan u istoriju Grada. Doveli smo farbike, evropske titule, gradili most i gradimo nove mostove. Raste nam broj građana i studenata, broj dece u vrtićima i đaka prvaka. To su najbolji dokazi da je grad živ. Imam potrebu da se zahvalim svojoj porodici, nekada to nije bilo lako. Ne menjam ličnu kartu, ostajem od rođenja pa do smrti Novosađanin. Moja ljubav tu ne prestaje, ona dobija neku novu dimenziju- rekao je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Bilo je i grešaka, ne mogu da kažem da je bilo neuspeha

Miloš Vučević je istakao da je u svojih deset godina imao i grešaka u svoja tri mandata, ali da ih ne bi nazvao neuspesima.

-Zamislite da neko za 50 meseci ne napravi grešku. Ne mogu da kažem da je bilo neuspeha, ali bih voleo da kažem da je bilo više uspeha u nekim poljima. To bih pre definisao kao stvari koje bih voleo da sam završio, kao što je izgradnja regionalne deponije i da sam završio novi most. Voleo bih da sam uspeo da završimo projekat stadiona Karađorđe, pa sam se fokusirao na Spens- rekao je na konferenciji.

Vi rušite, mi gradimo, to je naša politika

-Hoću da se zahvalim pripadnicima MUP-a na trpeljivosti i strpljenju, razumevanju kakvo nijedna evropska policija ne bi imala. Je l’ to Ćuta Jovanović treba da nam kaže gde treba da bude most u Novom Sadu? Ovi što ne znaju da kažu Šodroš, pa se zbunjuju malo imje Šordoš, puno pozdrava za sve njih. Bilo je između 200 i 300 ljudi iz cele Srbije. I to da častim da bude bližu 300. Da pitam ove ekologe, šta bi sa ugroženim vrstama ptica kad bacate ove dimne bombe, petarde, topovske udare, zar ih to ne rasteruju? Pa je l’ ste stvarno poverovali da neće biti izgrađen most? Njih 40 se setilo da se zeza sa Gradom i da ne da izgradnju. Oni prave jednu ključnu grešku- potcenili su me nekoliko puta. Ja se nadam da će CRBC tužiti sve pojedinačno za sve što trpe, da plate štetu što lome i zaustavljaju radove. Pa vi nastavite. Zamislite kako bi u Nemačkoj ili Francuskoj prošli da to rade, a da ne kažem šta bi bilo u SAD-u. Ilegalno su priključeni na struju, idite vidite na šta im liči kamp. Ko ste vi tačno da nam ne date da bude most koji Grad čeka 71 godinu? Imate ljude koji se u sve razumeju, oni ne daju fabrike, oni su proglasili da će Promenada potonuti, da će Limanski park biti izbetoniran. Sad će prebaciti priču o Novom Sadu na vodi, jer ne znaju šta više da kažu. Još jednom da podvučem, Novi Sad će dobiti četvrti most, i peti, i na proleće dogovaramo i šesti pešačko-biciklistički most, a oni mogu da kampuju i naredne 44 godine. Ko bude napadao policiju proći će kako se prolazi u skladu sa zakonom, ko zaustavlja radove i uništava opremu moraće da plati štetu, pa se vi igrajte ceo dan ako imate višak vremena i višak para. Da zaustavite most nećete. Ja sam rekao da krenu radovi, jer sam znao da će biti ovo ludilo, ja sam uvek korak ispred njih jer znam kako razmišljaju. Ne plašim se onih koji tuku novinarke, koji udaraju policajce i kojima je najveći uspeh da su uzeli štit policajcu koji nije hteo da im uzvrati. Ako policija ne reaguje onda su junaci, ako reaguje onda su žrtve. Vi rušite, mi gradimo, to je naša politika. Kad oni pobede na izborima, kapa dole, vi srušite most i oterajte fabrike. Kandidujte se na izborima da nećete taj most, pa neće vam 100 Novosađana doći. A onda ih nazivate pogrdno. A koliko morate biti licemer ako se zovete Borislav Novaković i da je u vašem mandatu bio usvojen GUP sa mostom. To tada nije bio problem. A u decembru 2009. su gospoda predvidela isti most i stavili u prioritete razvoja saobraćajne infrastrukture Grada Novog Sada. I sada ih nije sramota da odu tamo i napadaju policiju. Pa šta se to tačno promenilo od 2009. godine? Završili smo Bulevar Evrope, petlju Sever, država ugovorila izgradnju Fruškogorskog koridora i stvaraju se uslovi da se ovaj most ostvari- napomenuo je Vučević.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Najveća mi je želja da čuvamo mir, ali to ne znači ponižavanje Srbije

Miloš Vučević je novi ministar u Vladi Srbije i dolazi na mesto Ministarstva odbrane, a za novu funkcije ističe da se ne plaši, te da će sa vrhovnim komandantom Vojske Srbije, predsednikom Aleksandrom Vučićem, biti odgovoran tim.

-Ne plašim se, ali imam odgovornost, pa sam zabrinut kao građanin i kao neko ko treba da radi odgovoran posao. Naravno, najveća mi je želja da čuvamo mir, da ne dođe ne nekih eksalacija. Ali to ne znači da se mi plašimo bilo koga ili da se Vojska Srbije plaši. To je samo racionalan i odgovoran pristup, mi smo mnogo ratovali tokom 20. veka, i kada je trebalo i kada nije trebalo. Da nismo ratovali u 20. veku, danas bismo imali stanovnika kao Holandija, oko 16, 17 miliona. Ciljevi su nam dalje jačanje kapaciteta Vojske Srbije, bolji materijalni položaj Vojske Srbije, rešavanje stambenih pitanja i kupovina najmodernijih oruđa i oružja. Najveća mi je želja da čuvamo mir, ali to ne znači ponižavanje Srbije. Dosta smo ginuli i ne treba nam nikakav sukob, treba nam dobro obučena, moderna Vojska Srbije, sa potencijalom da odvraća bilo koga ko želi da napadne državu.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
SNS Uzivo
24/10/2022 16:16

Postoji narodna izreka usta moja hvalite me!

Last edited 1 mesec ranije by SNS Uzivo