Foto: Srđan Ilić/Insajder.net

Nova ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović izjavila je da će Srbija morati da se pozabavi reformom energetskog sektora, najavila nove cene struje i gasa, a o litijumu rekla da “treba razmotriti kako da se iskoristi”.

Đedović je za Euronews Srbija rekla da je reforma energetskog sektora dugo odlagana, a preko je potrebna, što uključuje i reformu javnih preduzeća.

Istakla je da cena struje i gasa mora doći na dnevni red, “i to više pre, nego kasnije”, jer su energetske kompanije u Evropi povećale cene struje i gasa, tri, četiri, pet puta, a negde i više.

– Ne može drugačije. Jeste, države naveliko ulažu u eneretski sektor. To radi i Srbija. Ali mi smo minimalno podizali cene struje i gasa. Moramo da pričamo o teškim temama za sve nas – rekla je i dodala da se to tiče svih i da moramo da budemo održivi.

Odgovarajući na pitanje da li je litijum šansa za Srbiju, Dubravka Đedović je rekla da Srbija ima sreću što leži na rezervama jedno jako bitnog minerala koji je neophodan za obnovljive izvore, koji su u fokusu celog sveta.

– Mislim da Srbija treba da razmotri kako može taj potencijal da iskoristi. Moje je da sagledam, da razmotrim, da vidim šta je urađeno, šta nije i zašto nije. Ali, sve zemlje koje imaju neki prirodni resurs, a ne iskorišćavaju ga, na gubitku su – rekla je ona.

Navodi da nema nijednog korišćenja prirodnog resursa koje nije bezopasno za životnu sredinu, ali kaže da je samo pitanje koje će mere da budu preduzete da se rizici umanje.

– Ako ćemo da se razvijamo i da radimo da imamo bolje uslove života za građane, privredu, bolje plate, onda treba da koristimo potencijale, ali sa svim faktorima koji mogu da minimalizuju rizike i da ih učine prihvatljivim, ako mogu – rekla je Đedović.

Najavila je završetak velikih projekata kao što je blok B3 u Kostolcu od 350 megavata, kao i rad na gasnoj interkonekciji između Srbije i Bugarske i potvrdila da su očekivanja i planovi da se u energetski sektor uloži 12 milijardi.

beta.rs/ekapija.com

4 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Vidoje
04/11/2022 15:30

More mars odakle si i dosla! A mozes i u luksemburg kod muza franjevca. A mozes i tamo kod onih koji su te stipendirali tokom studija. Ima izbora 🙂

SNS Uzivo
04/11/2022 16:50
Reply to  Vidoje

Gos’n Vidoje kakvi su to sad disonantni tonovi? 🙂 Gospodza je inace jedan od glavnih lobista Rio Tinta, za koji mislim da je jedno veliki zlo i direktno protiv interesa gradjana Srbije…

Last edited 22 dana ranije by SNS Uzivo
Vidoje
04/11/2022 22:35
Reply to  SNS Uzivo

Nisu disonantni tonovi, nisam clan ni simpatizer nijedne stranke pa imam tu srecu i slobodu da uvek kazem sta mislim. Ovu fiskulturnicu bi deportovao momentalno jer svakako nije ni stasala ovde niti je srbija zanima, pa tako ni ona mene (nas). Guska!

Vidoje
04/11/2022 22:41
Reply to  SNS Uzivo

Ps. To sto podrzavam mostove, autoputeve, reindustrijalizaciju, jaku vojsku itd a ne podrzavam komunizam, autosovinizam, lgbt nastranosti itd ne znaci da sam sns sendvicar nego da sam obican slobodouman covek koji nesto podrzava, nesto ne. Selektivno