Foto: agrosavjet

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike Srbije Zoran Lakićević izjavio je danas da se čini sve da se stabilizuje tržište peleta, kao i da je inspekcija podnela više od 60 zahteva za pokretanje prekršajnih postupaka.

“Doneta je Uredba o ograničenju visine cena, odluka o zabrani izvoza, svakodnevno su inspekcije na terenu, Vojske Srbije pomaže u krčenju šumskih puteva kako bi se stabilizovala situacija”, rekao je Lakićević, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike Srbije.

On je naveo da, dok se država nije uključila, pelet gotovo nije bilo moguće kupiti i da je cena bila višestruko veća. Istakao je da situacija nije potpuno stabilna, ali da peleta trenutno ima više nego početkom leta.

Foto: rejtinggrupa.rs

“Preduzimamo sve korake da obezbedimo dodatne količine sirovog drveta i javnog preduzeća ‘Srbijašume’ uz podršku Vojske Srbije, koja pomaže u krčenju šumskih puteva na teritoriji opština Lebane, Brus, Knjaževac i očekujemo u narednim danima da se još više stabilizuje tržište i da oko 110.000 domaćinstava u Srbiji, koliko se procenjuje da koristi ovaj energent, lakše dođe do peleta”, rekao je Lakićević.

Dodao je da je istovremeno tražnja za peletom povećana za oko 30 odsto u odnosu na prošlu godinu i istakao da će kontrole biti nastavljenje.

“Inspekcije su na terenu, do sada su koordinisane kontrole bile u 81 lokalnoj samoupravi, kod 297 stovarišta, prodajnih mesta, fabrika peleta, prilaznih puteva, privatnih placeva, pijaca. Od toga je kod 227 subjekata utvrđeno da poseduju svu dokumentaciju. Kod onih kod kojih su utvrđene nepravilnosti, a njih je za sada više od 60, podneti su zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka i zaplenjena je roba”, kazao je Lakićević.

kurir.rs/beta

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments