Foto: Profimedia

Pakslovid, najsavremeniji lek protiv koronavirusa, stigao je u Srbiju, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.

Lek je razvila kompanija Fajzer, a prema njihovim navodima, smanjuje rizik od hospitalizacije i smrti kod pacijenata čije je zdravlje već ugroženo za 89 odsto, pokazala su klinička ispitivanja.

Ovaj lek blokira enzim koji je potreban koronavirusu da bi se umnožavao, a kao rezultat toga – smanjuju se smrtnost i hospitalizacija.

– Mi smo treća zemlja u svetu koja je potpisala ugovor, dogovorila se sa Fajzerom i prvi ćemo imati taj lek koji ima 89 procenata uspešnosti za izbegavanje bolničkog lečenja i težih komplikacija – rekao je ranije Lončar za RTS.

Prvi podaci ispitivanja leka, primenjenog na 1.219 visokorizičnih pacijenata koji su se nedavno zarazili kovidom, pokazali su da je 0,8 odsto onih koji su primali pakslovid hospitalizovano, u poređenju sa sedam odsto pacijenata koji su dobili placebo ili lažnu pilulu.

Lek su dobili tri dana pošto su se pojavili simptomi kovida. Sedam pacijenata koji su dobili placebo su umrli, dok iz grupe onih koji su dobili lek nije bilo preminulih.

Ustanovljeno je i da oni koji su dobili pakslovid pet dana posle razvijanja simptoma u malom broju su hospitalizovani, jedan odsto pacijenata bilo je na bolničkom lečenju, ali niko nije umro.

Oni koji su dobili placebo umesto leka, njih 6,7 odsto bili su na bolničkom lečenju i 10 ih je preminulo.

24sedam.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
James
08/02/2022 06:28

Lek je u eksperimentalnoj fazi (prema fajzeru-proverite) pa bi etički bilo da pitate pacijente ko želi da ga koristi a ko ne, da ne bi bilo kao sa molnupiravirom..
Etika,sećate li se gospodo doktori.