MOĆ PAPRIKE

       

Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svetu, a uz to ju je lako uzgajati. Jedan od razloga njene omiljenosti je i njen ukus, zbog kojeg je deo mnogih sirovih i kuvanih jela te predstavlja nezamjenjiv sastojak. Osim primamljivog ukusa, imaju i posebne lekovite odlike zbog kojih su dobrodošle na svačijem tanjiru.

Neverovatna je činjenica da 100 g sveže crvene paprike sadrži 92% vode. Paprika je takođe izvrstan izvor vitamina A, C i B6. Što je paprika zrelija, viši je nivo vitamina i minerala. Paprika sadrži 4 puta više vitamina C od narandže i preko 30 nutritijenata iz grupe karotenoida. Sinergija vitamina C i A, te karotenoida likopena daje paprici antioksidativnu moć i svrstava je u supernamirnice.

PREVENCIJA OD RAKA PROSTATE

U jednoj studiji praćena je grupa muškaraca kako bi se pronašla veza između visokog unosa vitamina C, odnosno zelene paprike, i smanjenog rizika od raka prostate. Rezultati su pokazali da je kod ispitanika koji su pojačano unosili zelene paprike i brokoli bila manja pojava ove bolesti.

Preliminarna istraživanja pokazuju da paprika ima određena antikancerogena svojstva koja bi mogla vredeti i u prevenciji raka jednjaka i želuca.

PODSTIČE PROIZVODNJU KOLAGENA

Paprika sadrži čak 300% dnevne potrebe vitamina C! Vitamin C važan je za proizvodnju kolagena. Kolagen je glavni strukturni protein u telu potreban za održavanje funkcionalnosti krvnih žila, kože, kostiju i organa. Ovo ukusno povrće jedna je od najkorisnijih namirnica koje će pomoći vašoj koži. Vitamin C i karotenoidi, kojima obiluje, zaslužni su za kvalitetan, sjajan i čisti ten. Paprika pomaže koži u borbi protiv nepravilnosti kao što su pege i mrlje. Vitamini, gvožđe i beta-karoteni iz paprike odgovorni su za kontrolu proizvodnje melanina, pa se paprika preporučuje osobama svetle puti i svima koji imaju problem s hiperpigmentacijom kože.

UBLAŽAVA PMS

Prirodni sastojci kojima paprika obiluje pomažu u smanjivanju anksioznosti, posebno one vezane uz PMS. Štite organizam od posledica stresa, ublažavaju nesanicu, loše raspoloženje i bezvoljnost. Vitamin B6 sudeluje u proizvodnji “hormona sna”, melatonina, ali i serotonina, “hormona sreće”, pa će vam paprika, osim ukusnog obroka, biti i doza opuštanja u napornom danu.

UBRZAVA METABOLIZAM I POMAŽE MRŠAVLJENJU

Zbog niskoga udela kalorija i bogatstva vitamina i minerala, paprika je dobrodošla u svakoj vrsti dijete. Nedavna istraživanja pokazuju da crvena paprika aktivira termogenezu i tako podstiče sagorevanje kalorija.

Autor: Jovana Filipović

Komentari: