EPA-EFE ERNESTO GUZMAN JR/Ilustracija
Epidemiolog Radmilo Petrović rekao je da je, prema njegovim saznanjima, moguće napraviti biološko oružje koje napada samo određenu naciju i da se radi na tome.

Biološko oružje nije upereno samo protiv ljudi, korisnih biljaka i domaćih životinja nego je upereno da ekonomski baci na kolena zemlju protiv koje je usmereno, rekao je za RTS dr Petrović, poznavalac opasnih virusa.

foto: Ana Paunković

– Kad su u pitanju biološke laboratorije, svaka laboratorija u svetu može da bude potencijalni proizvođač biološkog oružja. Od bakterijskih uzročnika, antraks može da proizvodi svako. Tokom 2004. je bilo 12 zemalja koje su proizvodile biološko oružje, a ono je konvencijom UN zabranjeno 1972. godine, sa snagom važenja od 1975, što znači da niko nije smeo da proizvodi – naveo je on.

Petrović ističe da je moguće napraviti biološko oružje koje napada samo određenu naciju i da se radi na tome.

– Zli ljudi se trude da naprave supervirus, da spoje virus koji se najlakše širi sa virusom koji daje najveću smrtnost. Virus SARS-a vezan je bio za azijatski tip DNK i on je izazivao oboljenje samo kod Azijata, što je izgleda bilo tačno, bilo je slučajeva u SAD, ali su svi slučajevi bili importovani – napomenuo je epidemiolog.

Prema njegovom mišljenju, biološko oružje nije upereno samo protiv ljudi, korisnih biljaka i domaćih životinja nego da je upereno da bi ekonomski bacilo na kolena zemlju protiv koje je usmereno.

– Biološko oružje se koristi kao uvertira ekonomskom ratu. Variola je došla u februaru 1972, a posle je bila operacija Raduša gde su teroristi iz Austrije prešli kod nas i pokušali da dignu ustanak protiv Titove Jugoslavije – podsetio je Petrović.

Virus broj jedan

On je istakao i koji je virus na vrhu liste biološkog oružja, kao i koje zemlje sa tim virusom eksperimentišu.

foto: Wang Song / Xinhua News / Profimedia

– I dalje je na spisku biološkog oružja virus variola vere broj jedan. Veoma je postojan u spoljašnjoj sredini. Može dugo da ostane u sasušenom obliku. Za sada je dozvoljeno da samo dve laboratorije mogu da čuvaju taj virus to je u Atlanti u SAD i u jednoj laboratoriji u Moskvi, tu je dozvoljeno da se vrše eksperimenti da bi se dobili novi lekovi – napomenuo je epidemiolog, dodajući da mu deluje da i dalje neko pokušava da diže paniku sa virusom variole.

Dr Petrović je podsetio je nekoliko epruveta sa zamrznutim virusom velikih boginja slučajno otkriveno nedavno u laboratoriji u Pensilvaniji. Prošlog leta čitali smo i da se u Švajcarskoj otvara banka opasnih virusa.

Prema njegovim rečima, posle epidemije u Jugoslaviji pre pola veka, taj virus je na Torlaku uništen.

Kurir.rs/RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments